Uwielbiam szaszłyki w każdej postaci, zarówno te z mięsem, jak i w wersji wegetariańskiej z warzywami i na przykład pieczarkami. Przygotowanie tego obiadu to była dla mnie przyjemność. Wspólny posiłek u cioci i u wujka w ich domu, tym bardziej cieszył kiedy usłyszałam słowa pochwały. W nie swoich szafkach i szufladach zawsze można znaleźć coś ciekawego. Dzisiaj chciałam Wam przedstawić produkt własnoręcznie wykonany przez dziadka mojego wujka. Narzędzi przez niego wykonanych jest więcej, jednak tłuczek do mięsa, który sam wytoczył, totalnie mnie zachwycił i myślę, że Wam również się spodoba…

SKŁADNIKI NA SZASZŁYKI:
(porcja na 6-8 osób)
- ok. 80 dkg mięsa (schab lub piersi z kurczaka)
- 1-2 czerwone papryki
- 1 średniej wielkości cukinia
- 4 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 1/3 szklanki oleju rzepakowego
PRZYGOTOWANIE:
- Mięso pokroić w cienkie kotlety, lekko rozbić, a następnie pokroić w paski szerokości ok. 1,5 cm.
- Czosnek rozetrzeć, dodać sól i pieprz, wymieszać z olejem. Odłożyć 2-3 łyżki marynaty (w niej zamarynujemy cukinię). Do marynaty włożyć paski mięsa, odstawić na godzinę lub chociaż na 15 minut do zamarynowania .
- Paprykę opłukać i pokroić w kwadraty 1,5 cm. Cukinię opłukać i pokroić wzdłuż na bardzo cienkie plastry. Najlepiej do tego wykorzystać obierak do warzyw, następnie wymieszać z odłożoną marynatą.
- Na paski mięsa układać paski cukinii, nabijać na patyczki tworząc falbankę, a następnie pomiędzy kawałki mięsa z cukinią nabijać pokrojoną paprykę.
- Gotowe szaszłyki układać na kratce, posmarować resztką marynaty.
- Piec na grillu do zrumienienia obu stron lub w piekarniku, najlepiej z funkcją grilla, ok. 20 minut.

6 komentarzy
Szanowni Państwo!
Jestem studentką Dziennikarstwa i Komunikacji Społecznej na Uniwersytecie A.Mickiewicza na specjalności Nowe Media. Prowadzę badanie naukowe dotyczące blogów kulinarnych w Polsce. Wszystkich autorów blogów kulinarnych zachęcam do wypełnienia ankiety. Zajmie to Państwu jedynie ok. 1 – 2 minut. Wyniki zostaną zaprezentowane w pracy naukowej dotyczącej charakterystyki bloga jako nowej formy komunikacji społecznej.
Ankieta dla autorów blogów kulinarnych: http://www.ebadania.pl/97797035d63e99d8
Dziękuję za poświęcony czas,
Agata Ornafa.
Witam ponownie,
dziękuję wszystkim, którzy wzięli udział w moim sondażu 🙂 Dzięki Waszym 381 ankietom, udało mi się napisać w zeszłym roku pracę magisterską i obronić ją z wynikiem bardzo dobrym. W tym roku na podstawie udzielonych przez Was odpowiedzi powstała książka "Blogi kulinarne – pyszna historia Internetu". Zapraszam wszystkich do lektury! 🙂 http://wydaje.pl/e/blogi-kulinarne-pyszna-historia-internetu
ale bym zjadła 🙂 po świątecznym przejedzeniu takie danie będzie jak znalazł :p
Zimowe szaszłyki były super. Zapraszamy na częstsze wizyty
Tłuczek do mięsa zachwycający! :))
Wspaniałe szaszłyki.
Super tot wyglada i napewno smakuje,