Taki niedzielny obiad dzisiaj mieliśmy: curry z pak choi podany ze smażonym, chrupiącym kurczakiem.
SKŁADNIKI:
- 50 dkg piersi z kurczaka
- 5 ząbków czosnku
- 1/2-3/4 szklanki fistaszków (najlepsze są takie wyłuskane samodzielnie)
- średniej wielkości główka pak choi*
- puszka mleka kokosowego
- 1 łyżka czerwonej pasty curry
- 1 łyżka sosu ostrygowego
- olej do smażenia
- sól
- Mięso opłucz, wytrzyj ręcznikiem papierowym i pokrój w paski. Czosnek obierz.
- Orzechy posiekaj lub zmiksuj w kubku razem z płaską łyżeczką soli oraz czosnkiem. Mieszankę wymieszaj z pokrojonym mięsem i odstaw na 10-15 minut.
- Kapustę opłucz i dokładnie osusz. Pokrój w paski.
- Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju, wrzuć pokrojoną kapustę, oprósz delikatnie solą i chwilę smaż.
- Dodaj sos ostrygowy oraz pastę curry, wymieszaj. Po chwili dodaj mleko kokosowe, duś kilka minut aby mleko trochę częściowo się zredukowało.
- Jeśli lubisz bardziej pikantne potrawy możesz dodać więcej pasty.
- Na drugiej patelni patelni rozgrzej 2-3 łyżki oleju i usmaż kurczaka. Podczas smażenia mieszaj, aby nie przypalić czosnku.
Danie można podać z ryżem lub makaronem sojowym , jajecznym bądź ryżowym.
* Pak choi czyli chińska kapusta biała w ostatnim czasie coraz częściej zaczęła pojawiać się w sprzedaży. Od jakiegoś czasu zaczęto uprawiać ją w Polsce, więc jest szansa, że na stałe wejdzie do polskiego handlu.
Jeden komentarz
wygląda smacznie:)