Wspomnienie z dzieciństwa – takie placki ziemniaczano-cukiniowe, w okresie wakacyjnym jadaliśmy bardzo często. Jako dziecko uwielbiałam je. Mama przygotowywała je z przeróżnymi dodatkami. Podawane z kwaśnym mlekiem czy śmietaną, na obiad czy kolację.
Zapraszam do obserwowania mojego profilu na FB.
SKŁADNIKI NA PLACKI ZIEMNIACZANO-CUKINIOWE:
- 2 cukinie
- 1 kg ziemniaków
- 1 spora cebula
- 2 jajka
- mąka pszenna
- sól
- olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE:
- Cukinie zetrzyj na tarce na dużych oczkach, posól i odstaw na chwilę aby puściła wodę. Odciśnij nadmiar wody.
- Ziemniaki i cebulę obierz i zetrzyj tak jak na placki ziemniaczane.
- Połącz starte ziemniaki z cukinią dodaj jajka. Wymieszaj. Stopniowo dodawaj po trochę mąki, tak aby uzyskać odpowiednią konsystencję. Dopraw solą do smaku.
- Smaż z obu stron na złoty kolor.
ZOBACZ TEŻ:
Jeden komentarz
Świetny wpis! 🙂
Pozdrawiam
_____________
truskawkowa-fiesta.blogspot.com