DUSZONE POLICZKI WOŁOWE Z WARZYWAMI

Duszone policzki wołowe z warzywami korzeniowymi

Policzki wołowe z warzywami to kolejna odsłona niezwykle obecnie popularnej części krówki. Zapomniane przez lata, w ostatnim czasie święcą swoje dobre dni. Policzki pojawiają się w najlepszych restauracjach, gotują je kucharze w TV i coraz częściej można je spotkać w na stoiskach mięsnych.

Policzki wołowe stały się modne, może dlatego że nie kojarzą się tak mocno z podrobami jak płucka, nerki czy wątróbka. Dla mnie, wychowanej w domu gdzie podroby się jadało jak każdą inną część zwierzęcia, nigdy nie były one problem. Dzięki takiemu wychowaniu chętnie sięgam po różne „wynalazki”. Policzki pokochałam za niezwykle delikatną strukturę, choć mojemu mężowi przeszkadza w nich lekka kleistość. Ale na pewno warto spróbować ich we własnej kuchni.

SKŁADNIKI:

  • 1 kg policzków wołowych
  • 1-2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 2-3 marchewki
  • 2-3 pietruszki
  • 3/4 szklanki wytrawnego czerwonego wina
  • 3 łyżki oleju
  • sól, pieprz do smaku
  1. Mięso osusz ręcznikiem papierowym i podziel na mniejsze kawałki.
  2. Warzywa oczyść. Cebulę pokrój w plastry, czosnek posiekaj, a marchew i pietruszkę pokrój na mniejsze kawałki, następnie warzywa przełóż do miski.
  3. W dużym rondlu lub głębokiej patelni (nadającej się do włożenia do piekarnika) rozgrzej olej.
  4. Porcje policzków obsmaż na oleju, następnie dodaj pokrojoną cebulę oraz posiekany czosnek. Mieszając co jakiś czas smaż kilka minut, w następnej kolejności dodaj warzywa korzeniowe, a po kilku minutach wlej wino.
  5. Dopraw solą i pieprzem, następnie rondel przykryj i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C.
  6. Duś około 2 godziny lub do czasu aż mięso będzie miękkie.
Duszone policzki wołowe z warzywami
Duszone policzki wołowe z warzywami
Print Friendly, PDF & Email

Zobacz także...

Zostaw komentarz