CZERWONA KAPUSTA Z FASOLĄ

Czerwona kapusta z fasolą

Czerwona kapusta z fasolą – to takie połączenie bigosu i fasolki po bretońsku. Danie, które dawno temu moja mama wprowadziła do domu rodzinnego. Trochę zapomniałam o nim – kiedyś bardzo często je przyrządzałam.

Może niezbyt pięknie się prezentuje, może na pierwszy rzut oka składniki nie bardzo się komponują, ale naprawdę danie warte jest przygotowania. Świetnie sprawdzi się na obiad lub na pożywną kolację

CZERWONA KAPUSTA Z FASOLĄ – SKŁADNIKI:

  • mała główka czerwonej kapusty
  • 1 szklanka fasoli lub dwie puszki gotowej
  • 1 duża lub dwie mniejsze cebule
  • 30 dkg kiełbasy (można pominąć)
  • 4-5 łyżki koncentratu pomidorowego (do smaku)
  • sól

PRZYGOTOWANIE:

  1. Jeśli używasz suchej fasoli, dzień wcześniej namocz ją. Na drugi dzień ugotuj ją.
  2. Z kapusty usuń zewnętrzne liście oraz głąb i pokrój ją w niewielkie kwadratowe kawałki. Kapustę oprósz solą i uduś z niewielką ilością wody.
  3. Kiełbasę pokrój w kostkę i podsmaż, dodaj pokrojoną w kostkę cebulę i smaż do momentu, aż cebula się zeszkli. Jeśli chcesz zrobić wersję bezmięsną, cebulę podsmaż na oleju.
  4. Połącz wszystkie składniki: kapustę, fasolkę (wraz z wodą) oraz podsmażoną kiełbasę/cebulkę. Dodaj do smaku koncentrat pomidorowy oraz sól. Jeśli będzie taka potrzeba dolej trochę wody.
  5. Duś mieszając kilka minut, aby smaki połączyły się.

To jeden z przykładów na danie mięsno-warzywne – zobacz też inne przepisy.

Print Friendly, PDF & Email

Zobacz także...

4 komentarze

  1. Nigdy nie jadłam takiej potrawy, tzn. połączenia kapusty z fasolą, ale już czuję, że jest pyyyyszne więc na pewno to zrobię. Lauro, kapustę po ugotowaniu do miękkości odcedzasz i dodajesz do fasolki z wodą, w której się gotowała czy też piszesz o wodzie z fasolki puszkowej?
    Pozdrawiam Cię serdecznie i dzięki za inspirację.
    Monika B.

    1. Moniko, kapusta powinna gotować się w małej ilości wody, bardziej powinna dusić się. Najlepiej jest zbytnio nie rozgotować. Kapusty nie odcedzam. Fasolkę też staram się gotować w małej ilości wody i nie odcedzam jej.
      Pozdrawiam

  2. Wreszcie znalazłam jakieś konkretne danie z kapustą czerwoną! Została mi prawie cała główka po świętach i wszędzie tylko te surówki… rodzinie bardzo smakowało.

Zostaw komentarz