PROSTE CURRY Z DYNIĄ I MIĘSEM

Kolejny przepis z dynią hokkaido. Odkryta tej jesieni – jest ona zdecydowanie na pierwszym miejscu wszystkich „dyniowatych” (a nawet powiem, że wśród warzyw) w ostatnich dniach. Tym razem w duecie z mięsem – u mnie chudy schab, ale zamienić go można na pierś z kurczaka lub indyka. Bardzo szybki obiad (dynię miałam upieczoną z poprzedniego dnia), niezwykle aromatyczne i po prostu smaczne – zapraszam na curry z dynią i mięsem.

SKŁADNIKI NA CURRY Z DYNIĄ:

  • 300 g schabu, piersi z indyka lub kurczaka
  • 400 g upieczonej dyni hokkaido
  • 1 cebula
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 400 ml mleka kokosowego
  • 2-3 łyżeczki czerwonej pasty curry*
  • 4 liście limonki kaffir
  • 2 łyżki oleju

* Pastę curry można zrobić samemu, lecz ja korzystam z kupionego gotowca. W lodówce mam i czerwone i zielone. Jest świetnym dodatkiem do wielu dań. Więcej o paście curry tutaj.

PRZYGOTOWANIE:

  1. Cebulę pokroić w drobną kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę, mięso pokroić w centymetrową  kostkę.
  2. Rozgrzać olej w dużej patelni (najlepiej w woku), następnie włożyć cebulę, oprószyć solą i smażyć ok. 2 minuty. Dodać mięso, czosnek, liście limonki i 2 łyżeczki pasty curry, więcej można dodać na koniec duszenia. Smażyć kolejne 5 minut bardzo często mieszając aby się  nie przypaliło.
  3. Wlać mleko kokosowe, doprawić i dusić na wolnym ogniu około 15 minut.
  4. Dwa, trzy plastry dyni zmiksować blenderem, pozostałą pokroić w dużą kostkę. Dynię dołożyć do mięsa, delikatnie wymieszać i ostatecznie doprawić.

Podawać z ryżem lub makaronem ryżowym.

Zobacz także...

Jeden komentarz

Zostaw komentarz