Kolejny przepis z dynią hokkaido. Odkryta tej jesieni – jest ona zdecydowanie na pierwszym miejscu wszystkich „dyniowatych” (a nawet powiem, że wśród warzyw) w ostatnich dniach. Tym razem w duecie z mięsem – u mnie chudy schab, ale zamienić go można na pierś z kurczaka lub indyka. Bardzo szybki obiad (dynię miałam upieczoną z poprzedniego dnia), niezwykle aromatyczne i po prostu smaczne – zapraszam na curry z dynią i mięsem.
SKŁADNIKI NA CURRY Z DYNIĄ:
- 300 g schabu, piersi z indyka lub kurczaka
- 400 g upieczonej dyni hokkaido
- 1 cebula
- 3-4 ząbki czosnku
- 400 ml mleka kokosowego
- 2-3 łyżeczki czerwonej pasty curry*
- 4 liście limonki kaffir
- 2 łyżki oleju
* Pastę curry można zrobić samemu, lecz ja korzystam z kupionego gotowca. W lodówce mam i czerwone i zielone. Jest świetnym dodatkiem do wielu dań. Więcej o paście curry tutaj.
PRZYGOTOWANIE:
- Cebulę pokroić w drobną kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę, mięso pokroić w centymetrową kostkę.
- Rozgrzać olej w dużej patelni (najlepiej w woku), następnie włożyć cebulę, oprószyć solą i smażyć ok. 2 minuty. Dodać mięso, czosnek, liście limonki i 2 łyżeczki pasty curry, więcej można dodać na koniec duszenia. Smażyć kolejne 5 minut bardzo często mieszając aby się nie przypaliło.
- Wlać mleko kokosowe, doprawić i dusić na wolnym ogniu około 15 minut.
- Dwa, trzy plastry dyni zmiksować blenderem, pozostałą pokroić w dużą kostkę. Dynię dołożyć do mięsa, delikatnie wymieszać i ostatecznie doprawić.
Podawać z ryżem lub makaronem ryżowym.
Jeden komentarz
po tajsku i już mi się podoba:)