PROSTA PASTA RYBNA

Pasty czy sałatki z wędzonej ryby goszczą u nas bardzo często. Taka prosta pasta rybna to świetna alternatywa dla wędliny czy sera. Z domowym chlebem smakuje wybornie i naprawdę warto pokusić się o przygotowanie takiego wartościowego dania. Ja lubię to drobne krojenie jajek, cebulki czy ogórków. Lubię też wyczuwać strukturę poszczególnych składników. Jednak jeśli jesteście nieco bardziej leniwi lub po prostu się spieszycie, wszystkie składniki możecie razem z rybą zmiksować w malakserze. Otrzymacie coś w rodzaju pastelli – proszę nie porównywać własnoręcznie przygotowanej do takiej z maciupkiego opakowanka za 30 złotych za kilogram, gdzie głównym składnikiem jest tłuszcz oraz niepotrzebne wypełniacze.

Najczęściej to makrela czy dorsz wędrują do miseczki. Jednak w ostatnim czasie coraz częściej pojawia się morszczuk, trewal czy pstrąg. Pan, który dwa razy w tygodniu staje na osiedlu ze swoją mobilną wędzarnią skutecznie namawia do próbowania też mniej popularnych ryb.

SKŁADNIKI – PROSTA PASTA RYBNA:

  • 1 sztuka (25-30 dkg) wędzonej ryby
  • 2 jajka
  • 1 spory ogórek kiszony
  • 1 cebula
  • 2-3 łyżki majonezu delikatnego WINIARY
  • 1 łyżeczka musztardy (do smaku)
  • szczypiorek do posypania
  • sól

PRZYGOTOWANIE:

  1. Rybę obierz ze skóry i ości, następnie rybę zmiksuj w malakserze lub rozdrobnij widelcem.
  2. Cebulę obierz i pokrój w bardzo drobną kostkę, oprósz solą i odstaw na kilka minut, aby zmiękła.
  3. Ogórki pokrój w drobną kostkę, odsącz z nadmiaru wody. Jajka ugotuj na twardo i pokrój w drobną kostkę.
  4. Wymieszaj wszystkie pokrojone składniki, dodaj majonez i musztardę, dopraw.
  5. Przed podaniem posyp szczypiorkiem.
LOGO WINIARY
Print Friendly, PDF & Email

Zobacz także...

2 komentarze

  1. Drobna uwaga lingwistyczna: pisze się “naprawdę”, a nie “na prawdę” oraz “złotych”, a nie “złoty”.

Zostaw komentarz