Lemoniadowy ciąg dalszy – tym razem lemoniada na serwatce. Tak właśnie na serwatce, czyli produkcie powstałym podczas produkcji sera. Jeśli samodzielnie przygotowujecie twaróg, to pewnie wiecie jak dużo jest tego, powiedzmy odpadu. A powinniśmy wiedzieć, że to doskonałe źródło wapnia, witamin z grupy B, fosforu, zawiera też sporo cynku, jodu, magnezu czy potasu. Jest niskokaloryczna a jej dobroczynny wpływ na zdrowie, powoduje, że można uznać ją za naturalne lekarstwo.
Serwatkę ostatnio bardzo pokochałam i staram się wykorzystać ją w różnych przepisach – świetne są naleśniki z jej dodatkiem, doskonale nadaje się do wypieku domowego chleba na zakwasie.
Jak poprzedni przepis na lemoniadę, ten też był przygotowany dla Magazynu KOCIOŁ. Sesję ogniskową znajdziecie w 24 numerze, a przygotowaliśmy ją wspólnie z Kasią (Gotuj z Kasią) i Asią (Apetyt na Kuchnię). Oprawą foto zajął się Rafał, a efekty znajdziecie w ostatnim numerze, który koniecznie musicie zobaczyć.
SKŁADNIKI – LEMONIADA NA SERWATCE
- 3 szklanki serwatki
- 1 szklanka gazowanej wody mineralnej
- miód do smaku
- świeżo wyciśnięty sok z cytryny
PRZYGOTOWANIE:
- Wymieszaj serwatkę z wodą.
- Dodaj do smaku miód i sok z cytryny.
- Lemoniadę podaj mocno schłodzoną, najlepiej z kostkami lodu.
Zobacz inne przepisy przygotowane dla Magazynu KOCIOŁ…
Sesja odbyła się w Zielona Oliwka w Kiełczowie i jeśli nie znacie tego miejsca to serdecznie polecam, zwłaszcza osobom posiadającym dzieci. To wprost wymarzone miejsce dla maluchów.