Dzisiejszy pomysł na tortille z kurczakiem, to wypadkowa zawartości mojej lodówki oraz wczorajszych warsztatów ZERO WASTE. Było to spotkanie podczas którego, z marką Sokołów i Piotrem Kucharskim uczyliśmy się jak ograniczyć marnowanie jedzenia. Wiecie, że w naszym kraju rocznie wyrzuca się 9 ton jedzenia. Jest to potworna ilość, a porażające jest to, że w zdecydowanej większości wyrzucamy, my sami. Nie mamy wpływu na sieci sklepowe, producentów czy lokale gastronomiczne, ale sami powinniśmy zrobić wszystko, aby ograniczyć wyrzucanie czegokolwiek.
Podczas warsztatów przygotowaliśmy w podgrupach 4 dania, które potem zgodnie ze zwyczajem Browarowego Studia Kulinarnego zjedliśmy przy wspólnym wielkim stole. Jednym z dań była kanapka z odświeżanej bagietki. Bułka z mięsem, sałatą rzymską oraz rewelacyjnym, zielonym sosem, który dzisiaj właśnie wykorzystałam. Sos można przygotować lekko podwiędniętych rzodkiewek oraz nie pierwszej świeżości szczypiorku. Warto pamiętać, że liście rzodkiewki są jak najbardziej jadalne (koniecznie zobacz mój koktajl z całych rzodkiewek), więc je możecie również wykorzystać w przygotowywanym sosie.
Tortille w naszym domu goszczą dość często. Staram się kupować te z dobrym składem, bez konserwantów oraz tłuszczu palmowego. Jako wkład świetnie nadają się kawałki mięsa specjalnie przygotowane – możesz wybrać praktycznie każdy rodzaj. Sprawdzą się też resztki z obiadu z dnia poprzedniego – kawałki z grilla, mięsa wolno pieczone i tak jak w tym przypadku resztki z pieczonego w całości kurczaka. Tortille z kurczakiem polecają się na szybki obiad, bez stania w gorącej kuchni.