Kilka dni temu od koleżanki, która jest wierną czytelniczką Cafe Babilon usłyszałam: „Jak zaglądam na bloga to tylko lody widzę…”. No ale jeszcze lato jest przecież, a czy może być lepszy deser niż domowe lody. Myślę, że to nie ostatnie tego roku.Tym razem lody waniliowe wg przepisu Doroty z Moich Wypieków.
Co można o nich powiedzieć…? To zdecydowanie najlepsze z tych, które dotychczas zrobiłam. Wszyscy zgodnie stwierdzili, że lody waniliowe są dokładnie takie jakie powinny być lody. Cudowne w smaku i o idealnej konsystencji.
SKŁADNIKI:
- 1/2 l mleka
- 12,5 dkg cukru
- 1 laska wanilii
- 6 żółtek
- 1 szklanka mocno schłodzonej śmietany kremówki
- Żółtka utrzeć z 4 łyżkami cukru.
- Wyjąć nasionka z laski wanilii.
- W rondlu z grubym dnem zagotować mleko razem z wanilią i pozostałym cukrem.
- Wrzące mleko wlewać powoli do żółtek ciągle mieszając trzepaczką lub robotem.
- Masę przelać z powrotem do rondelka i ciągle mieszając podgrzewać na wolnym ogniu uważając aby nie doprowadzić do wrzenia.
- Krem powinien oblepiać lekko łyżkę.
- Schłodzić w lodówce.
- Śmietanę ubić na sztywno i delikatnie połączyć z ugotowanym schłodzonym kremem.
- Chłodzić w maszynie do lodów według instrukcji.
2 komentarze
domowe najlepsze:)
Super przepis???