DOMOWY AJERKONIAK NA PIWIE

Domowy ajerkoniak na piwie

Przepis na domowy ajerkoniak na piwie mój teść dawno temu otrzymał od swojego znajomego. Pamiętam jak pierwszy raz uczestniczyłam w przygotowaniu tego domowego ajerkoniaku – piwo, żółtka…? Jednak przepis jest znakomity. Niezbyt gęsty i dużo lżejszy niż taki ajerkoniak na mleku.

Przypomniałam sobie o nim robiąc pavlovą dla mojej siostry – sporo żółtek, które trzeba jakoś zagospodarować – ajerkoniak wydał mi się idealnym dodatkiem do jednego z najpiękniejszych deserów.

Zobacz też inne moje przepisy na napoje z procentami.

SKŁADNIKI DOMOWY AJERKONIAK:

  • 6 żółtek
  • 1 szklanka cukru (ja dałam trzcinowy)
  • 1 szklanka jasnego piwa
  • 1 szklanka spirytusu lub czystej wódki

PRZYGOTOWANIE:

  1. Żółtka z cukrem ubić na parze na puszysty krem. Jeśli podczas ucierania masa zbyt mocno zacznie gęstnieć można dodawać po łyżce piwa.
  2. Miskę z kremem ściągamy z nad pary. Cały czas ucierając dodajemy po trochę piwa.
  3. Na koniec oczywiście cały czas przy włączonym mikserze wlewamy cieniutką strużką spirytus (wódkę). Na tym etapie nie należy się spieszyć – zbyt szybkie wlanie alkoholu może spowodować zważenie się płynu.
  4. Gotowy płyn przelać do butelki, zamknąć i odstawić do lodówki do schłodzenia.

Zapraszam do obserwowania mojego profilu na FB.

Print Friendly, PDF & Email

Zobacz także...

8 komentarzy

Zostaw komentarz