Zapraszam na połączenie mięsa i chmielowego trunku, kurczak w piwie to delikatne mięso w naprawdę fajnym, oryginalnym sosie. Wyczytałam gdzieś, że jeśli potrawa ma być gotowana dość długo powinno się użyć w miarę słabego piwa – długie gotowanie zaostrza smak piwa.
SKŁADNIKI – KURCZAK W PIWIE:
- 8 podudzi z kurczaka (pałek)
- 4 małe cebulki
- 6 ząbków czosnku
- 1/2 litra jasnego piwa
- 1/2 puszki kukurydzy
- garść ostrych marynowanych papryczek
- 4 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2-3 łyżki oliwy
- 1 łyżka mąki
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE:
- Mięso opłukać, zdjąć skórę i osuszyć Oprószyć solą i pieprzem. Obrać cebulę i czosnek.
- Na dużej patelni rozgrzać oliwę i obsmażyć kurczaka ze wszystkich stron.
- Dodać całą cebulę (w trakcie duszenia i tak się rozpadnie) oraz pokrojony w plasterki czosnek. Smażyć chwilę razem, nie dopuszczając do zbytniego zrumienienia się czosnku. Zalać połową piwa, ewentualnie doprawić do smaku i dusić do miękkości mięsa.
- Dodać odsączoną kukurydzę, pokrojoną drobno paprykę oraz koncentrat pomidorowy.
- Mąkę rozmieszać z pozostałą ilością piwa i zagęścić sos. Gotować na wolnym ogniu jeszcze chwilę, podawać z ryżem.
Zapraszam do obserwowania mojego profilu na FB.
Jeden komentarz
ale apetycznie wyglada ten kurczaczek:)