Dzisiaj zdrowo – bo tradycyjne kluski przygotowałam z dodatkiem mąki pełnoziarnistej. Są idealne dla osób na diecie z niskim indeksem glikemicznym, jeśli nie macie z tym problemu możecie sięgnąć po zwykłą mąkę. Odchudzone kluski leniwe podałam z pysznym sosem z truskawek i jogurtu. Oczywiście możecie je podać z sosem z dowolnych miękkich owoców, ale też przygotować je w wersjo na słono, np z sosem grzybowym.
Taki obiad to balsam dla duszy kiedy za oknem pada deszcz lub śnieg, a słońca nie widać. Jak ja już chcę wiosny.
SKŁADNIKI NA KLUSKI LENIWE:
porcja na dwie osoby
- 25 dkg chudego białego sera
- 2 białka
- 3 czubate łyżki mąki orkiszowej pełnoziarnistej + do podsypania
- sól
- Ser przecisnąć przez praskę, lub dokładnie rozgnieść widelcem.
- Z białek i szczypty soli ubić sztywną pianę.
- Do sera dodać mąkę, pianę z białek, wymieszać łyżką.
- Stolnicę dość mocno podsypać mąką, wyłożyć ciasto, następnie uformować wałek i kroić ukośne kluseczki.
- Kłaść na osolony wrzątek, gotować ok. 2 minut od wypłynięcia. Wyjąć łyżką cedzakową lub odcedzić na durszlaku.
SKŁADNIKI NA SOS:
- 25 dkg truskawek (w sezonie świeże, teraz można skorzystać z mrożonek)
- 1 szklanka niskotłuszczowego jogurtu naturalnego (BEZ CUKRU!!!)
- ewentualnie do dosłodzenia ksylitol lub stewia
- opcjonalnie kilka listków świeżej mięty
- Składniki sosu zmiksować, następnie podawać z ugotowanymi kluskami. Przed podaniem można posypać posiekanymi listkami mięty.
Zapraszam do obserwowania mojego profilu na FB.
2 komentarze
Podobne leniwe robiłam, będąc na diecie Dukana. Tylko że zamiast mąki orkiszowej były mielone otręby. Pycha. I ten sos truskawkowy :)).
miałam okazję ostatnio takie jeść i przyznaję, są pyszne:)