RURKI Z KREMEM WEDŁUG MOJEJ BABCI

Rurki z kremem

Z bardzo wczesnego dzieciństwa pamiętam dwa rodzaje ciast, jakie piekła moja babcia: zwykłe, „codzienne”, czyli sobotnie ciasto drożdżowe: z owocami, kruszonką lub serem oraz to „od święta”, czyli rurki z kremem. Były one dla mnie takim obowiązkowym składnikiem menu na naprawdę duże uroczystości, a ich smak to chyba ukochany smak słodkości.

Wcześniej rurki piekłam raz – dawno temu, z mamą – nawinięte paski ciasta spłynęły nam z metalowych rurek w piekarniku. Teraz postanowiłam zabrać się za nie raz jeszcze. Wyszły idealne, takie jak od babci.

SKŁADNIKI NA RURKI Z KREMEM:

CIASTO:
proporcje na ok. 30 rurek

  • 3 szklanki mąki
  • 25 dkg masła
  • 3 żółtka
  • 1 jajko
  • 1 szklanka śmietany
  • trochę masła do smarowania rurek
  1. Mąkę przesiać na stolnicę, dodać wszystkie składniki i dokładnie posiekać, następnie zagnieść szybko ciasto.
  2. Rozwałkować na całą stolnicę, poskładać ciasto kilka razy i ponownie rozwałkować.
  3. Czynności powtórzyć kilka razy, delikatnie podsypując mąką.
  4. Ciasto schłodzić, a następnie wałkować na cienkie placki, kroić paski szerokości 1,5 – 2 cm, owijać posmarowane masłem rurki i układać na blaszce.
  5. Piec na złoty kolor w temperaturze 200 stopni C.

KREM:

  • 1 litr mleka
  • 12 dkg mąki
  • 36 dkg cukru
  • 8 żółtek
  • laska wanilii
  1. Wszystkie składniki oprócz wanilii dokładnie wymieszać, tak aby nie było grudek, wlać do rondla z grubym dnem. Laskę wanilii przeciąć wzdłuż i wyskrobać ziarenka, laskę razem z ziarenkami włożyć do rondla. Ugotować budyń, cały czas mieszając rózgą, następnie wystudzić.
  2. Gotowym krem rurki ostudzone rurki.
Print Friendly, PDF & Email

Zobacz także...

4 komentarze

  1. Właśnie wczoraj rozmawiałam z koleżanką o rurkach z kremem. Takie rurki to dla mnie wyzwanie, ale wyglądaja tak smakowicie, że może kiedyś spróbuję je zrobić 🙂

Zostaw komentarz