Z bardzo wczesnego dzieciństwa pamiętam dwa rodzaje ciast, jakie piekła moja babcia: zwykłe, „codzienne”, czyli sobotnie ciasto drożdżowe: z owocami, kruszonką lub serem oraz to „od święta”, czyli rurki z kremem. Były one dla mnie takim obowiązkowym składnikiem menu na naprawdę duże uroczystości, a ich smak to chyba ukochany smak słodkości.
Wcześniej rurki piekłam raz – dawno temu, z mamą – nawinięte paski ciasta spłynęły nam z metalowych rurek w piekarniku. Teraz postanowiłam zabrać się za nie raz jeszcze. Wyszły idealne, takie jak od babci.
SKŁADNIKI NA RURKI Z KREMEM:
CIASTO:
proporcje na ok. 30 rurek
- 3 szklanki mąki
- 25 dkg masła
- 3 żółtka
- 1 jajko
- 1 szklanka śmietany
- trochę masła do smarowania rurek
- Mąkę przesiać na stolnicę, dodać wszystkie składniki i dokładnie posiekać, następnie zagnieść szybko ciasto.
- Rozwałkować na całą stolnicę, poskładać ciasto kilka razy i ponownie rozwałkować.
- Czynności powtórzyć kilka razy, delikatnie podsypując mąką.
- Ciasto schłodzić, a następnie wałkować na cienkie placki, kroić paski szerokości 1,5 – 2 cm, owijać posmarowane masłem rurki i układać na blaszce.
- Piec na złoty kolor w temperaturze 200 stopni C.
KREM:
- 1 litr mleka
- 12 dkg mąki
- 36 dkg cukru
- 8 żółtek
- laska wanilii
- Wszystkie składniki oprócz wanilii dokładnie wymieszać, tak aby nie było grudek, wlać do rondla z grubym dnem. Laskę wanilii przeciąć wzdłuż i wyskrobać ziarenka, laskę razem z ziarenkami włożyć do rondla. Ugotować budyń, cały czas mieszając rózgą, następnie wystudzić.
- Gotowym krem rurki ostudzone rurki.
4 komentarze
Ale mam ochotę na takie rurki:)
Właśnie wczoraj rozmawiałam z koleżanką o rurkach z kremem. Takie rurki to dla mnie wyzwanie, ale wyglądaja tak smakowicie, że może kiedyś spróbuję je zrobić 🙂
az slinka leci na widok tych smakolykow… mniam:)
ciastka wyglądają wspaniale, a ciasto z wyglądu przypomina francuskie 🙂 mniam