Prosty i niezwykle smaczny sposób na przygotowanie niebanalnego w smaku kurczaka. Udka w marynacie z maślanki i majonezu dają niezwykle smaczne mięso i dodatkowo przepyszny sosik. Mięso możesz podać z ulubionymi dodatkami – pieczonymi ziemniaczkami, dowolną kaszą czy ryżem oraz ze świeżymi warzywami.
Zapraszam do obserwowania mojego profilu na FB.
SKŁADNIKI NA UDKA W MARYNACIE:
- 4 udka z kurczaka
- 1/2 szklanki maślanki
- 1/2 szklanki majonezu
- 1 łyżeczka soli
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki chilli
PRYGOTOWANIE:
- Mięso osusz ręcznikiem papierowym. Wymieszaj maślankę z majonezem, solą, roztartym czosnkiem oraz słodką papryką i chilli. Udka dokładnie wymieszaj z marynatą, odstaw przynajmniej na kilka godzin do zamarynowania. Najlepiej przygotować je dzień wcześniej wieczorem. Odstaw do lodówki.
- Udka razem z marynatą przełóż do naczynia żaroodpornego i piecz w temperaturze 200 stopni C ok. 50 minut. Włącz termoobieg i piecz kolejne 10-15 minut do zrumienienia skórki. Podaj np. z pieczonymi ziemniakami oraz świeżymi warzywami.