Eintopf z kapustą kiszoną czyli danie jednogarnkowe po raz kolejny. Ten posiłek był takim sprzątaniem lodówki przed zakupami, ponieważ z wczorajszego obiadu zostały ziemniaki, po nadwyżce zakupowej na święta zostało sporo kapusty kiszonej, w zamrażarce miałam kawałek karkówki. Nic lepiej się nie sprawdzi w takiej sytuacji jak danie tego typu. Obiad prawie bez roboty, a naprawdę smacznie.
Dania jednogarnkowe, eintopfy to wspólna nazwa dla potrawy wywodzącej się z kuchni niemieckiej, przypominającej gęstą zupę z wkładką lub gulaszu. Tak więc z niemieckiego eintopf to po prostu “jeden garnek”, w którym lądują różne składniki i razem się duszą. Jak to często bywa z dobrym jedzeniem, wywodzi się ono z biedy i niedostatku, z pewnością takim jednogarnkowym daniem łatwiej można było wykarmić dużą rodzinę.
SKŁADNIKI NA EINTOPF Z KAPUSTĄ KISZONĄ:
- 500 g karkówki wieprzowej
- 2 cebule
- 1-1,5 kg kapusty kiszonej
- 3 łyżki oleju
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 3 liście laurowe
- garść suszonych grzybów
- kilka ugotowanych ziemniaków
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE:
- Karkówkę pokroić w paski lub w kostkę. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić pokrojone mięso i obsmażyć je ze wszystkich stron.
- Cebulę pokroić w kostkę, dodać do podsmażonego mięsa, oprószyć solą, następnie smażyć aż cebula ładnie się zarumieni.
- Do mięsa dodać odciśniętą kapustę, opłukane grzyby oraz liście laurowe i ziele angielskie. Wymieszać, doprawić solą i pieprzem. Wyłożyć do naczynia żaroodpornego i na koniec na wierzchu ułożyć ziemniaki, przykryć.
- Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni C. Piec około półtorej godziny.

Jeden komentarz
o.. ciekawe danie.