Drożdżowy płaski chlebem – focaccia z rozmarynem podana z dobrą oliwą w towarzystwie czerwonego wytrawnego wina. Świetnie sprawdza się na spotkania przy grillu, jako dodatek do deski serów czy deski z wędlinami. Jeśli zostanie na kolejny dzień, można ją przekroić i opiec w opiekaczu, a potem podać na kanapki.
FOCACCIA Z ROZMARYNEM – SKŁADNIKI:
- 1 kg mąki pszennej chlebowej
- 1/2 l wody
- 1 łyżeczka cukru
- 5 dkg świeżych drożdży
- 1 szklanka oliwy oraz trochę do posmarowania
- 1 łyżka soli
- gruba sól do posypania
- kilka gałązek świeżego rozmarynu
PRZYGOTOWANIE:
- Wymieszaj drożdże z cukrem i kilkoma łyżkami wody. Odstaw na kilka minut w ciepłe miejsce, aby drożdże zaczęły pracować.
- Do miski przesiej mąkę, dodaj sól, zaczyn drożdżowy oraz wodę, następnie wyrób gładkie, elastyczne ciasto, odstaw na 5 minut i ponownie wyrób.
- Wyrobione ciasto przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrastania na około godzinę*.
- Dużą blaszkę (piekarnikową) posmaruj oliwą lub wyłóż papierem do pieczenia i rozłóż na niej równomiernie ciasto. Posyp drobno pokrojonym rozmarynem i posmaruj wierzch oliwą. Odstaw na chwilę, aby ciasto zaczęło rosnąć. „Ponakłuwaj” ciasto palcami, posyp gruboziarnistą solą i odstaw na 15-20 minut w ciepłe miejsce.
- Piecz 20-25 minut w temperaturze 220 °C, podawaj zaraz po upieczeniu.
*ciasto drożdżowe możesz przygotować dzień wcześniej, następnie odstaw je przykryte folią spożywczą do lodówki. Następnego dnia wyjmij z lodówki i wyłóż na blaszkę. Takie ciasto, które dojrzewa w lodówce kilkanaście godzin, pięknie wyrasta, a dodatkowo ma głębszy, bardziej atrakcyjny smak
Jeden komentarz
Och, smak zeszłych wakacji w Mediolanie. Uwielbiam!