FOCACCIA Z ROZMARYNEM

Focaccia z rozmarynem

Drożdżowy płaski chlebem – focaccia z rozmarynem podana z dobrą oliwą w towarzystwie czerwonego wytrawnego wina. Świetnie sprawdza się na spotkania przy grillu, jako dodatek do deski serów czy deski z wędlinami. Jeśli zostanie na kolejny dzień, można ją przekroić i opiec w opiekaczu, a potem podać na kanapki.

FOCACCIA Z ROZMARYNEM – SKŁADNIKI:

  • 1 kg mąki pszennej chlebowej
  • 1/2 l wody
  • 1 łyżeczka cukru
  • 5 dkg świeżych drożdży
  • 1 szklanka oliwy oraz trochę do posmarowania
  • 1 łyżka soli
  • gruba sól do posypania
  • kilka gałązek świeżego rozmarynu

PRZYGOTOWANIE:

  1. Wymieszaj drożdże z cukrem i kilkoma łyżkami wody. Odstaw na kilka minut w ciepłe miejsce, aby drożdże zaczęły pracować.
  2. Do miski przesiej mąkę, dodaj sól, zaczyn drożdżowy oraz wodę, następnie wyrób gładkie, elastyczne ciasto, odstaw na 5 minut i ponownie wyrób.
  3. Wyrobione ciasto przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrastania na około godzinę*.
  4. Dużą blaszkę (piekarnikową) posmaruj oliwą lub wyłóż papierem do pieczenia i rozłóż na niej równomiernie ciasto. Posyp drobno pokrojonym rozmarynem i posmaruj wierzch oliwą. Odstaw na chwilę, aby ciasto zaczęło rosnąć. „Ponakłuwaj” ciasto palcami, posyp gruboziarnistą solą i odstaw na 15-20 minut w ciepłe miejsce.
  5. Piecz 20-25 minut w temperaturze 220 °C, podawaj zaraz po upieczeniu.

*ciasto drożdżowe możesz przygotować dzień wcześniej, następnie odstaw je przykryte folią spożywczą do lodówki. Następnego dnia wyjmij z lodówki i wyłóż na blaszkę. Takie ciasto, które dojrzewa w lodówce kilkanaście godzin, pięknie wyrasta, a dodatkowo ma głębszy, bardziej atrakcyjny smak

Print Friendly, PDF & Email

Zobacz także...

Jeden komentarz

Zostaw komentarz