Koktajlowych opowieści ciąg dalszy… Tym razem przedstawiam Wam szpinakowy koktajl z ananasem czyli Funky…
Świeży ananas, w przeciwieństwie do tego puszkowego, jest zdecydowanie bardziej aromatyczny (oczywiście pod warunkiem, że kupicie owoc dojrzały). Nie zawiera on olbrzymiej ilości cukru, jak ten puszkowy, więc jest na pewno lepszym wyborem. A wybrać ten owoc na pewno warto.
Ananas jest świetnym źródłem witaminy C, witamin A, C, B1, B2, B6 oraz PP, ale również kwasu foliowego, fosforu, cynku, miedzi, żelaza i manganu. Ananas nie tylko jest smacznym dodatkiem w kuchni. Znajdziecie go również w medycynie oraz kosmetyce, a swoją popularność zawdzięcza bromelinie. To grupa enzymów proteolitycznych, posiadająca właściwości przeciwzapalne oraz przeciwobrzękowe.
A więc… szpinak, ananas i hop…
SKŁADNIKI:
- 2 garście liści młodego szpinaku
- 1 szklanka wody
- ¼ świeżego dojrzałego ananasa
- kilka listków świeżej mięty (mozna pominąć)
PRZYGOTOWANIE
- Wszystkie składniki koktajlu umieść w blenderze i zmiksuj.
- Najlepiej pij od razu.
- Do koktajlu możesz dodać 2-3 kostki lodu, możesz też wykorzystać mrożony szpinak.