GOŁĄBKI TRADYCYJNE Z MIĘSEM I RYŻEM

Tradycyjne gołąbki

Lubią je chyba wszyscy, no może z wyjątkiem mojego teścia, który uważa, że to profanacja mięsa mielonego – jest największym na świecie fanem kotletów mielonych. Oczywiście możliwości kombinacji jest wiele: wybór mięsa, stosunek ryżu do mięsa czy też rodzaj „ubranka”, bo przecież można zawinąć je w kapustę, w kapustę kiszoną czy liście winogron. Zamiast ryżu można wykorzystać ulubioną kaszę czy dodać do farszu suszone grzyby. Jednak najlepsze gołąbki jakie znam to te w liściach kiszonej kapusty z nadzieniem z tartych surowych ziemniaków – jeśli ich nie znacie, koniecznie zobaczcie ten przepis. W dzisiejszej wersji, najbardziej znanej – mięso wieprzowo-wołowe zawijane w kapustę włoską, czyli tradycyjne polskie gołąbki.

 SKŁADNIKI NA GOŁĄBKI :

  • kapusta włoska
  • 1 kg mielonego mięsa wieprzowo-wołowego
  • 2-3 woreczki ryżu
  • 2 cebule
  • 1 szklanka bulionu
  • olej
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE:

  1. Z kapusty wyciąć głąb i sparzyć ją w lekko osolonej wodzie (parzyć krócej niż zwykła kapustę). Ostudzić potem wyciąć grube nerwy.
  2. Ryż ugotować al dente, następnie gorący dodać do mięsa i dokładnie wymieszać.
  3. Cebulę pokroić, lekko posolić i zeszklić na oleju, dodać do farszu, następnie doprawić solą i pieprzem.
  4. Farsz nakładać do liści i zawijać gołąbki. Naczynie żaroodporne wyłożyć zbędnymi liśćmi kapuścianymi, układać ciasno gołąbki, wierzch też przykryć liśćmi. Podlać bulionem lub bulionem. Upiec.

Zapraszam do obserwowania mojego profilu na FB.

Zobacz także...

Zostaw komentarz