GOŁĄBKI TRADYCYJNE Z MIĘSEM I RYŻEM

Tradycyjne gołąbki

Lubią je chyba wszyscy, no może z wyjątkiem mojego teścia, który uważa, że to profanacja mięsa mielonego – jest największym na świecie fanem kotletów mielonych. Oczywiście możliwości kombinacji jest wiele: wybór mięsa, stosunek ryżu do mięsa czy też rodzaj „ubranka”, bo przecież można zawinąć je w kapustę, w kapustę kiszoną czy liście winogron. Zamiast ryżu można wykorzystać ulubioną kaszę czy dodać do farszu suszone grzyby. Jednak najlepsze gołąbki jakie znam to te w liściach kiszonej kapusty z nadzieniem z tartych surowych ziemniaków – jeśli ich nie znacie, koniecznie zobaczcie ten przepis. W dzisiejszej wersji, najbardziej znanej – mięso wieprzowo-wołowe zawijane w kapustę włoską, czyli tradycyjne polskie gołąbki.

 SKŁADNIKI NA GOŁĄBKI :

  • kapusta włoska
  • 1 kg mielonego mięsa wieprzowo-wołowego
  • 2-3 woreczki ryżu
  • 2 cebule
  • 1 szklanka bulionu
  • olej
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE:

  1. Z kapusty wyciąć głąb i sparzyć ją w lekko osolonej wodzie (parzyć krócej niż zwykła kapustę). Ostudzić potem wyciąć grube nerwy.
  2. Ryż ugotować al dente, następnie gorący dodać do mięsa i dokładnie wymieszać.
  3. Cebulę pokroić, lekko posolić i zeszklić na oleju, dodać do farszu, następnie doprawić solą i pieprzem.
  4. Farsz nakładać do liści i zawijać gołąbki. Naczynie żaroodporne wyłożyć zbędnymi liśćmi kapuścianymi, układać ciasno gołąbki, wierzch też przykryć liśćmi. Podlać bulionem lub bulionem. Upiec.

Zapraszam do obserwowania mojego profilu na FB.

Print Friendly, PDF & Email

Zobacz także...

Zostaw komentarz