Tym razem wersja klusek, która się sprawdzi dla unikających pszenicy i glutenu. Gryczane kopytka, a może bardziej kluski leniwe z prostym pesto na bazie zieleniny i czosnku.
SKŁADNIKI NA PESTO:
- 125 g bazylii lub rukoli
- 1 garść słoneczniku
- 2-4 ząbki czosnku
- 4 łyżki oliwy
- 1/4 łyżeczki soli (do utarcia)
- Opłukaną i osuszoną rukolę zmiksować w blenderze z dodatkiem oliwy, słoneczniku, soli i czosnku.
- Pesto wyłożyć do sporego rondla lub do miski.
SKŁADNIKI NA GRYCZANE KOPYTKA:
- 40 dkg ziemniaków
- 50 dkg twarogu
- 2 szklanki mąki gryczanej (może być też inna)
- 4 jajka
- mąka do podsypania stolnicy
- sól
- Ziemniaki ugotować, wystudzić, następnie przepuścić przez praskę. Ja ziemniaki gotuję dzień wcześniej – najczęściej po prostu wstawiam więcej do obiadu. Ziemniaki były solone, więc nie dodawałam więcej soli.
- Wszystkie składniki wymieszać drewnianą łyżką i szybko zagnieść ciasto.
- Na stolnicy podsypanej mąką toczyć wałki grubości ok. 2 centymetrów, następnie kroić kopytka (ja lubię takie krojone ze skosu).
- Kłaść na gotującą się osoloną wodę. Wyjmować łyżką cedzakową po około minucie od wypłynięcia.
- Na koniec kopytka delikatnie wymieszać z pesto i podawać. Jeśli będzie zbyt sucho można dodać odrobinę wody z gotowania kopytek.
Kluseczki możecie podać z pesto z czosnku niedźwiedziego lub z innym ulubionym sosem.
Zapraszam do obserwowania mojego profilu na FB.