Boczniaki to świetne źródło dobrze przyswajalnego białka, witamin z grupy B oraz witaminy C i D. Są niskokaloryczne, obniżają poziom cholesterolu, ale przede wszystkim są niezwykle smaczne. My tym razem przygotowaliśmy grillowane boczniaki z dodatkiem chipsów z manioku.
Ten drugi zagościł po raz pierwszy w naszej kuchni. Świeże bulwy manioku jadalnego od jakiegoś czasu kusiły… Maniok pochodzi z Ameryki Południowej i tam jest niezwykle popularny. Ważne, żeby przed zjedzeniem został poddany obróbce termicznej, ponieważ surowy jest po prostu toksyczny, zawiera cyjanek.
SKŁADNIKI NA GRILLOWANE BOCZNIAKI:
- 500 g świeżych boczniaków
- 1/2 główki czosnku
- 4 łyżki sosu ostrygowego
- 6-8 łyżek oleju rzepakowego
- 1 płaska łyżeczka płatków chilli
- szczypta soli
PRZYGOTOWANIE:
- Większe kawałki boczników przekrój. Lekko zgnieć grubsze łodygi. Przełóż do miski.
- Czosnek obierz, rozetrzyj z solą. Wymieszaj wszystkie składniki marynaty i dodaj do boczniaków. Dokładnie obtocz marynatą wszystkie grzyby i odstaw na 10 minut.
- Piecz na grillu lub na rozgrzanej patelni grillowej po kilka minut z każdej strony.
SKŁADNIKI NA CHIPSY Z MANIOKU:
- 1 bulwa manioku
- kilka łyżek oleju rzepakowego
- sól
PRZYGOTOWANIE:
- Maniok obierz. Pokrój w cienkie plastry najlepiej na mandolinie do warzyw.
- Spryskaj ze wszystkich stron olejem i wyłóż na dużą blaszkę.
- Piecz w temperaturze 220 stopni C z termoobiegiem około 20 minut. Co jakiś czas zamieszaj, aby chipsy równomiernie się upiekły. Czas będzie zależny od grubości plastrów.
- Po upieczeniu wyłóż na duży talerz lub do miski i oprósz solą.