HALUSZKI, KLUSKI ZIEMNIACZANE

Hałuszki lub też haluszki to kolejny z przepisów przygotowany przeze mnie do 11 numeru Kotła. Znalazł się w dziale, w którym przedstawiamy czytelnikom dania kuchni dolnośląskiej. Bo wbrew opiniom niektórych, taka kuchnia istnieje. Tworzą ją przywiezione przez osoby, które zamieszkały na tych terenach po II Wojnie Światowej. To nietypowa mieszanina bardzo różnych tradycji. Przepisy nieraz mieszają się ze sobą, ale wiele receptur mimo upływu lat jest pielęgnowanych i w niezmienny od pokoleń sposób podawanych.

Przepis na hałuszki pochodzi z kuchni łemkowskiej. To proste kluski ziemniaczane podawane przez Zajazd Kobanhof w Piotrowicach w gminie Przemków. Przepis znalazłam w publikacji Smaki Wrzosowej Krainy.

SKŁADNIKI NA HALUSZKI:

  • 1 kg ziemniaków
  • 10-12 dag mąki ziemniaczanej
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE:

  1. Ziemniaki zetrzyj na tarce i przez ścierkę odsącz nadmiar wody.
  2. Dodaj mąkę, wymieszaj i ręcznie uformuj podłużne kluseczki.
  3. Kluski gotuj we wrzątku 15-20 min. Po wystudzeniu opłucz zimną wodą.
  4. Podaj z rozpuszczonym masłem lub okraszone skwarkami.
Kluski ziemniaczane haluszki
Kluski ziemniaczane haluszki
Print Friendly, PDF & Email

Zobacz także...

Zostaw komentarz