Pierwsze w tym roku i oczekiwana przeze mnie od kilku miesięcy – zupa szparagowa. Pyszna, kremowa, podprawiona gałką muszkatołową oraz świeżym tymiankiem. Podałam ją z cudnymi chipsami z parmezanu oraz grzankami z domowego chleba. Już planuję kolejny garnek bo całościowo to danie jest obłędne.
SKŁADNIKI:
- 2 pęczki białych szparagów
- 1 spory ziemniak
- 1 korzeń pietruszki
- 1 litr domowego bulionu (warzywnego lub drobiowego)
- 125 g serka mascarpone
- do smaku: sól, pieprz czarny, gałka muszkatołowa, cukier (lub ksylitol)
DO PODANIA:
- grzanki
- chipsy z parmezanu
- świeży tymianek
- Szparagi opłucz pod bieżącą wodą. Obierz i odłam zdrewniałe końcówki.
- Obrzynki oraz oderwane końcówki przełóż do rondelka i zalej niewielką ilością wody. Osól i gotuj do miękkości końcówek. Przecedź, wywar dodasz do zupy w późniejszym etapie.
- Poodcinaj główki szparagów na długość około półtora centymetra, odłóż je do miseczki.*
- Obierz ziemniaka i pietruszkę, pokrój warzywa na mniejsze kawałki.
- W garnku zagotuj bulion. Dodaj ziemniaki i pietruszkę oraz pokrojone szparagi. Gotuj do miękkości warzyw.
- Zestaw z ognia zupę i dolej wywar z gotowania obierek oraz serek mascarpone. Zmiksuj blenderem i przetrzyj przez sito lub wykorzystaj specjalny przecierak.
- W tym czasie zblanszuj główki szparagów. Zagotuj w rondelku szklankę wody i na wrzątek wrzuć przygotowane główki, odcedź po około 2 minutach.
- Podgrzej zupę, dopraw do smaku solą, pieprzem, cukrem (lub ksylitolem) oraz gałką muszkatołową.
- Do miseczek rozłóż obgotowane główki szparagów, zalej gorącą zupą. Podaj z chipsami parmezanowymi, grzankami oraz świeżym tymiankiem.
*Możesz pominąć ten etap i ugotować szparagi razem z główkami. Nie ma to wpływu na smak – chodzi bardziej o element dekoracyjny.