SAŁATKA SZWEDZKA BEZ CUKRU

Sałatka szwedzka była jedną z moich propozycji do ogórkowych przepisów w szesnastym numerze Magazynu Kocioł. Zawsze bardzo lubiłam ten słodkawo-kwaśny posmak ogórków. W ostatnim czasie nieco odpuściłam sobie robienie wszelakich przetworów z dodatkiem octu, ponieważ dla równowagi zawsze idzie do nich cukier. Tym razem przy okazji robienia wersji tradycyjnej wypróbowałam też sałatki w której zastąpiłam cukier ksylitolem. Nie wekowałam jej, wykorzystaliśmy ją od razu do obiadu.

Sałatka szwedzka bez cukru poniżej, a tradycyjną wersję z informacją jak wekować znajdziecie w jednym z moich starszych przepisów – TUTAJ.

SKŁADNIKI:

  • 1 kg ogórków
  • 1 średniej wielkości cebula
  • 1 łyżka pieprzu świeżo mielonego
  • 1 płaska łyżka soli
  • 80 g ksylitolu
  • 50 ml octu 10%
  • 100 ml oleju

PRZYGOTOWANIE:

  1. Ogórki umyj i pokrój w plasterki.
  2. Obierz cebulę, pokrój ją również na plasterki. Dodaj do ogórków.
  3. W rondelku zagrzej olej z octem, dodaj ksylitol i mieszaj aż się rozpuści.
  4. Ciepłą zalewę wlej do pokrojonych warzyw, wymieszaj. Odstaw przynajmniej na godzinę w chłodne miejsce. Jeśli masz czas, pozostaw nawet na noc.
  5. Podawaj jako dodatek do obiadu.

Print Friendly, PDF & Email

Zobacz także...

Jeden komentarz

  1. Boże ja ją żałuję że zrobiłam ta sałatkę! Wyszła octowa!!! Nie do zjedzenia. Jak będziecie ja robić to koniecznie dodajcie wodę. Ile tego nie wiem? Może autor przepisu wie?

Zostaw komentarz