W ostatnią sobotę Cafe Babilon wyjechał do Warszawy na warsztaty fotograficzne, które były wyróżnieniem w konkursie Almette – jako danie konkursowe przedstawiłam wtedy pierożki puszyście nadziane. Warsztaty odbyły się w SmArt Studio na Hożej i poprowadzili je Beata i Lubomir Lipov z Lawendowego Domu.
Konkurs oraz same warsztaty organizowała agencja PR Synertime w osobach Marcina Firmantego i Anity Śliwki.
Kiedy dość mocno spóźniona pojawiłam się na Hożej większość z osób była na etapie zastanawiania się jak przygotowane danie zaprezentować do sesji zdjęciowej. Ja musiałam nadgonić zaległości – z tego co pozostało w spiżarni wymyślić danie, przygotować je, no i ułożyć je na talerzu do zdjęcia. Dzięki pomocy Anity i Marcina udało mi się nadgonić zaległości i w miarę szybko przygotowałam placuszki z cukinii oraz aromatyczny sos.
Z pomocą Anity i Beaty dobrałam naczynia do podania moich dań i wtedy można było zabrać się za fotografowanie. Mnóstwo cudownych podpowiedzi od Beaty i Lubomira co do stylizacji, sposobu wybierania oświetlenia i wykorzystania prostych trików. Przede wszystkim popodglądałam jak inne dziewczyny gotowały i fociły oraz powiększałam swoją wiedzę podsłuchując podpowiedzi prowadzących gdzie się da.
Po zakończeniu zdjęć mogliśmy zasiąść do stołu i zabrać się za zjadanie tego wszystkiego co udało nam się przygotować. Potem wspólne ocenianie zdjęć, ujęć, wybranej stylizacji oraz złapanego światła. To były naprawdę cudowne chwile.
PLACUSZKI Z CUKINII Z SOSEM CZOSNKOWYM
SKŁADNIKI NA PLACUSZKI:
- 2 zielone cukinie
- 2 żółte cukinie
- 4 czubate łyżka mąki orkiszowej z pełnego przemiału
- 4 jajka
- sól smaku
- olej do smażenia
- Cukinię umyć i zetrzeć na tarce na dużych oczkach, posolić, następnie przełożyć na sito i odstawić.
- Po kilku minutach dokładnie odcisnąć z nadmiaru płynu.
- Oddzielić żółtka od białek, białka ubić na sztywną pianę, następnie dodać mąkę, żółtka oraz startą cukinię i delikatnie wymieszać. Doprawić solą, a następnie smażyć z obu stron na złoty kolor.
- Wykładać na ręcznik papierowy, aby usunąć nadmiar tłuszczu.
SKŁADNIKI NA SOS:
- opakowanie sera typu feta
- duże opakowanie jogurtu naturalnego
- 2-3 ząbki czosnku
- 3-4 łyżki drobno posiekanej świeżej mięty
- Ser pokruszyć, dodać roztarty czosnek, posiekaną miętę oraz jogurt i dokładnie wymieszać.
Jeden komentarz
Z pewnością powtórzę te placuszki, ponieważ były przepyszne! I ten sosik! 🙂
Pozdrawiam i mam nadzieję do miłego zobaczenia 🙂