Lubię ekspresowe, proste dania. Taki makaron z brokułami przygotujecie w pół godziny, a resztę czasu możecie spędzić na szukaniu słońca na niebie, choć pewnie w najbliższych dniach go nie znajdziecie.
Obiad zrobiłam na zasadzie przeglądu lodówki i tego co się na winie. Wykorzystałam surową kiełbasę polską, ale każda inna będzie równie dobra, miałam resztki serka mascarpone, który zaległ dwa dni temu na półce chłodziarki, ale możecie dodać nieco słodkiej śmietanki lub całkowicie zrezygnować z zabielania.
SKŁADNIKI:
- 300-400 g makaronu spaghetti
- 4 pętka kiełbasy
- 400 g mrożonych brokułów marki Poltino
- 800 g pomidorów w puszce
- 2 łyżki serka mascarpone
- skórka otarta z połowy cytryny
- kilka gałązek świeżego tymianku
- sól, świeżo mielony pieprz
PRZYGOTOWANIE:
- W dużym garnku zagotuj wodę, posól. Wrzuć różyczki brokuła i gotuj je kilka minut. Wyciągnij łyżką cedzakową, przełóż do miski.
- W tej samej wodzie ugotuj makaron. Odcedź na durszlak lub dużym sicie.
- Kiełbasę pokrój na grube plastry. Wyłóż na rozgrzaną patelnię i smaż kilka minut.
- Dodaj pomidory z puszki i duś tak, aby nadmiar płynu się zredukował.
- Zabiel sos serkiem mascarpone, dopraw solą oraz świeżo mielonym pieprzem.
- Na koniec dodaj brokuły oraz makaron. Delikatnie wymieszaj makaron z sosem, posyp skórką z cytryny oraz listkami tymianku.
- Podawaj ciepłe.