Naleśniki są pyszne, na słodko, na słono a nawet same, takie bez niczego. Uwielbiałam je zawsze, kochają je moje dzieci, bo czy są tacy, którzy za nimi nie przepadają? Dzisiaj przedstawiam Wam lekkie naleśniki na maślance i sodzie oczyszczonej podane z twarożkiem i musem owocowym.
I coś co znalazłam w sieci – tutaj znajdziecie gierkę komputerową, która pomoże mało wprawnym podszkolić się w przygotowywaniu naleśników – spróbujcie. Mi nie udało się zrobić ani jednego bez dziury.
SKŁADNIKI NA NALEŚNIKI NA MAŚLANCE:
- 1 l maślanki
- 2 jajka
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka soli
- 3 szklanki mąki pszennej
- olej do smażenia
- Wszystkie składniki dokładnie wymieszać.
- Smażyć z obu stron na gorącej patelni posmarowanej niewielką ilością oleju.
DO PODANIA:
- twarożek
- 2 dojrzałe mango
- 3-4 dojrzałe banany
- cukier do smaku
- Do blendera wrzucić obrane mango i banany, zmiksować na mus. Ewentualnie dosłodzić.
- Twarożek wymieszać z cukrem.
- Naleśniki smarować twarożkiem, zawijać polać po wierzchu musem.
5 komentarzy
naleśniki są najlepsze na świecie:)
też tak uważam
ciekawy przepis i na pewno godny wypróbowania 🙂
Super przepis
Rasti
Te naleśniki robię od roku. Juz w ogóle zrezygnowałam z innych na mleku… Mają byc naleśniki to MUSI byc maślanka. Rewelacja!!! Ostatnio jedną szklankę mąki przennej zastąpiłam jedną szklanką mąki kukurydzianej i są jeszcze delikatniejsze…. Dzieci uwirlbiają…
Pozdrawiam,
Rasti