Butter tart, czyli tarta maślana to bardzo popularny deser podawany w Kanadzie. Kruche ciasto i maślane nadzienie z dodatkiem rodzynek i orzechów pekan. Ja dodatkowo wzbogaciłam smak rodzynek poprzez ich namoczenie w białym rumie.
Kiedy jakiś czas temu przeglądałam zagraniczne blogi w poszukiwaniu inspiracji natrafiłam na któryś z przepisów na butter tart. Od razu wiedziałam, że to jest coś, więc tylko czekało tylko na swoją premierę – IV zadanie na Bloger Chef uznałam za idealne. Można zrobić je jako jedną dużą tartę, jednak ja przygotowałam jako w formie mini tart. Mój przepis to kompilacja kilku różnych przepisów na ten kanadyjski smakołyk.
KANADYJSKA TARTA MAŚLANA – SKŁADNIKI:
CIASTO:
(z podanej porcji zrobiłam 12 mini tart)
- 12 dkg masła
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1/4 szklanki cukru pudru
- Wszystkie składniki posiekać i szybko zagnieść ciasto, następnie wyłożyć foremki i zapiec 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
NADZIENIE:
- 2 łyżki masła
- 2 jajka
- 3/4 szklanki brązowego cukru trzcinowego
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1/2 laski wanilii
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 szklanki rodzynek
- 3 łyżki rumu
- 1/2 szklanki orzechów pekan
- Rodzynki zalać rumem, orzechy rozdrobnić, a pozostałe składniki dokładnie wymieszać robotem.
- Do każdej podpieczonej foremki włożyć równą porcję rodzynek i orzechów, następnie na wierzch wyłożyć po łyżce masy maślanej.
- Ponownie wstawić do piekarnika i piec kolejne 20-25 minut.
- Można podać na ciepło lub na zimno.
Ten przepis staruje w konkursie Bloger Chef – autorka będzie wdzięczna za każdy głos oddany na jej przepis.
9 komentarzy
Z orzechami pekan, mniam!
Uwielbiam desery podawane na ciepło! Super przepis 🙂
Ściskam cieplutko!
Cudeńko 🙂
bardzo apetycznie wygląda:) chyba sobie zrobię takie pyszności:)
Wspaniała!
Bardzo ciekawe nadzienie, zapisuję do wypróbowania 🙂
Witam chciałabym zrobić teraz na święta tylko ze nie przepadam za rodzynkami czym mogłabym je zastąpić ?
może daktyle?
Bardzo dziękuje mam nadzieje ze będą rodzince smakować Serdecznie pozdrawiam i życzę Wesołych Świąt !