Smak jesieni, to zdecydowanie grzyby. Uwielbiamy je w każdej postaci. Są świetne z makaronem, kopytkami lub tak jak w takiej kompozycji, jako kaszotto z grzybami. Tym razem z kaszą pęczak, ale możesz też wykorzystać inną, drobniejszą kaszę jęczmienną lub też kaszę gryczaną.
SKŁADNIKI NA KASZOTTO Z GRZYBAMI:
- 500 g grzybów leśnych, świeżych lub mrożonych
- po 2 łyżki masła i oleju
- 2 szalotki (można zastąpić zwykłą cebulą)
- 250 g kaszy pęczak
- 3 szklanki bulionu warzywnego lub grzybowego
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- sól, świeżo mielony pieprz
PRZYGOTOWANIE:
- Świeże grzyby oczyść i opłucz, a mrożone wyłóż na sito, aby się rozmroziły. Następnie duże pokrój w mniejsze kawałki, małe mogą pozostać w całości.
- Szalotkę obierz, pokrój w kostkę i oprósz solą.
- Na dużej patelni rozgrzej masło z olejem. Dodaj szalotkę i na małym ogniu smaż aż zmięknie.
- Dołóż grzyby i suchą kaszę, zwiększ moc palnika i smaż 3-4 minuty. Wlej 1 szklankę bulionu, dopraw solą i pieprzem. Zmniejsz ogień i gotuj, co jakiś czas mieszając. Gdy płyn się wchłonie, wlej kolejną szklankę bulionu, a następnie czynności powtórz.
- Gotuj do miękkości kaszy, w razie potrzeby podlej wodą.
- Przed podaniem posyp świeżo mielonym pieprzem, a na talerzach obficie posyp natką pietruszki.
Jeden komentarz
Proste, ale absolutnie świetne połączenie. Grzyby, masło, kasza pęczak i pietruszka, a do tego odrobina cebulki i powstaje coś naprawdę pysznego. Doskonały wybór na jesienne wieczory, a jeśli uda się zachować trochę grzybów, to także zimowe! 🙂