Podpłomyki w tej wersji przygotowywane były „przy okazji”. We wczorajszym poście pisałam o niespodziance z ciasta pierogowego. Taki kolejny smakołyk z dzieciństwa – niby nic – bo tylko mąka i woda, ale jakże cudowny smak.
Uwielbiam pierogi. Właśnie z takiego ciasta przygotowywaliśmy podpłomyki.
Jako dzieci czekaliśmy z niecierpliwością na zakończenie lepienia pierogów z cichą nadzieją, że ciasta zostanie na tyle dużo, żeby można było upiec ulubione placuszki. Muszę się teraz przyznać – gdy obawiałam się, że proporcje nadzienie-ciasto nie wyglądają korzystnie – nieraz zdarzyło mi się podjeść porządną porcję farszu gdy nikt nie patrzył.
Pieczone bez tłuszczu cieniutko rozwałkowane placki. W moim rodzinnym domu piekliśmy je na płycie pieca na którym gotowało się posiłki. Opalany drewnem lub węglem. W nowoczesnych kuchniach płytę pieca opalanego węglem z powodzeniem zastąpi patelnia, można też podpiec je w piekarniku.
SKŁADNIKI NA PODPŁOMYKI:
- mąka (zwykła pszenna lub pszenna pełnoziarnista)
- gorąca woda
- sól do smaku
PRZYGOTOWANIE:
- Mąkę zalej w miarę gorącą wodą (tak żeby nie poparzyć rąk) dzięki temu ciasto jest elastyczne. Ciasto dokładnie wyrób dodając w zależności od potrzeby mąkę lub wodę.
- Ciasto uformuj w kulę, przykryj ściereczką.
- Z ciasta odrywaj niewielkie kawałki i wałkuj cienko, formując placuszki.
- Kładź na rozgrzaną patelnię i piecz na złoty kolor z obu stron.
- Możesz przed pieczeniem lub przed podaniem posypać lekko solą.
12 komentarzy
nie słyszałam o tym 😀 z czym to jeść?
Zostawione pod ściereczką miękną. Wtedy robię z nich tortillę 😉
My jemy je tak po prostu z solą, ale myślę że można je podać np z dżemem. Zaraz po upieczeniu są one kruche i chrupiące, potem miękną.
ee ja te ztakie uwielbialam na piecu … ale na patelni jeszcze nie robilam .. dzieki za pomysl i przypomnienie
jaka ilość wody i mąki?
stosunek wody do mąki to ok. 1:3, ale jest to bardzo zależne od wilgotności mąki, tak jak napisałam w poście w zależności od gęstości należy dodać więcej wody lub więcej mąki.
Pozdrawiam
Pamiętam jak babcia nam je robiła na piecu kaflowym! Pycha:)
wspomnienia z dzieciństwa,jak to było dawno….
pycha poprostu
Smak dzieciństwa:) Czy myślicie że da się to upiec na stołowym raklecie? Mielcin
Może być trochę za mała temperatura – ale spróbuj i daj znać…
Kiedyś z nudów coś takiego zrobiłem i muszę powiedzieć. że bardzo mi posmakowało. Wolę to od 'tradycyjnego'. sklepowego chleba. Kamil.