Dynię można podawać na wiele sposobów. Ja tym razem podałam ją jako makaron w sosie dyniowym, który przygotowałam na boczku wędzonym.
Połączenie dyni z boczkiem wędzonym jest rewelacyjne. Tak przyrządzoną dynię można podać jako samodzielny obiad lub kolację. Inspirowałam się przepisem pochodzącym z karteczek do zbierania, które kiedyś zaprenumerowała dla mnie moja teściowa.
SKŁADNIKI – MAKARON W SOSIE DYNIOWYM:
- 1 kg miąższu dyni pokrojonego w kostkę
- 100 g surowego wędzonego boczku
- 3/4 szklanki słodkiej śmietany 18%
- 1 łyżka oregano
- 1 szklanka bulionu
- sól, pieprz
- 250 g makaronu (rurki, spaghetti lub inny)
- parmezan do posypania
PRZYGOTOWANIE:
- Boczek pokroić w cienkie paseczki, przełożyć na suchą patelnię, następnie wysmażyć go na wolnym ogniu.
- Dodać dynię, doprawić solą i smażyć mieszając przez 5 minut. Wsypać oregano, wlać bulion (można użyć wody z kostką rosołową) i dusić pod przykryciem 20 minut.
- W tym czasie ugotować makaron (w dużej ilości osolonej wody, al dente).
- Odlać kubeczek wody przed odcedzeniem makaronu (jeśli sos będzie za gęsty taka woda idealnie nadaje się do podlania).
- Na koniec dodać śmietanę, doprawić mocno pieprzem i delikatnie wymieszać z makaronem.
- Przed podaniem posypać parmezanem.
Zapraszam do obserwowania mojego profilu na FB.
2 komentarze
Bardzo lubię połączenie dyni i boczku. Pozdrawiam
Mmmm. Poproszę taki makaron na jutrzejszy obiad 😀