Polewka ziemniaczana, to prosta wegetariańska zupa na bazie maślanki, podawana z dodatkiem ziemniaków ugotowanych w mundurkach. Przepis opracowany na podstawie receptury z wydawnictwa Smaki Wrzosowej Krainy. Przygotowany do już archiwalnego numeru Magazynu Kocioł, do działu kuchni dolnośląskiej.
W każdym z numerów Kotła przedstawiamy opowieść przesiedleńczą, w której opisujemy dzieje przesiedleńców – osób, które na Dolny Śląsk trafili z różnych części Polski, Europy, a nawet świata. Właśnie ci ludzie tworzyli coś, co dzisiaj możemy nazywać kuchnią dolnośląską. Jest to mieszanka receptur i tradycji z różnych regionów.
SKŁADNIKI:
- ½ kg ziemniaków najlepiej równej wielkości
- 500 ml wywaru z warzyw
- 500 ml maślanki (opcjonalnie może być serwatka lub zsiadłe mleko)
- 1 czubata łyżka mąki pszennej
- ½ szklanki śmietany (12 lub 18%)
- 2 ząbki czosnku
- 1 liść suszony laurowy
- 3 ziarna ziela angielskiego
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE:
- Ziemniaki dokładnie umyj, następnie zalej wodą i ugotuj w łupinkach.
- Czosnek obierz i rozetrzyj lub przeciśnij przez praskę.
- W drugim garnku zagotuj wywar z liściem laurowym, zielem angielskim oraz czosnkiem. Gotuj ok. 15 minut.
- Maślankę dokładnie wymieszaj z mąką oraz śmietaną i powoli wlej do wywaru. Mieszając, gotuj zupę kilka minut na małym ogniu.
- Dopraw do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem.
- Zupę podaj z gorącymi ziemniakami w mundurkach.