POLEWKA ZIEMNIACZANA Z MAŚLANKĄ

Polewka ziemniaczana

Polewka ziemniaczana, to prosta wegetariańska zupa na bazie maślanki, podawana z dodatkiem ziemniaków ugotowanych w mundurkach. Przepis opracowany na podstawie receptury z wydawnictwa Smaki Wrzosowej Krainy. Przygotowany do już archiwalnego numeru Magazynu Kocioł, do działu kuchni dolnośląskiej.

W każdym z numerów Kotła przedstawiamy opowieść przesiedleńczą, w której opisujemy dzieje przesiedleńców – osób, które na Dolny Śląsk trafili z różnych części Polski, Europy, a nawet świata. Właśnie ci ludzie tworzyli coś, co dzisiaj możemy nazywać kuchnią dolnośląską. Jest to mieszanka receptur i tradycji z różnych regionów.

SKŁADNIKI:

  • ½ kg ziemniaków najlepiej równej wielkości
  • 500 ml wywaru z warzyw
  • 500 ml maślanki (opcjonalnie może być serwatka lub zsiadłe mleko)
  • 1 czubata łyżka mąki pszennej
  • ½ szklanki śmietany (12 lub 18%)
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 liść suszony laurowy
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE:

  1. Ziemniaki dokładnie umyj, następnie zalej wodą i ugotuj w łupinkach.
  2. Czosnek obierz i rozetrzyj lub przeciśnij przez praskę.
  3. W drugim garnku zagotuj wywar z liściem laurowym, zielem angielskim oraz czosnkiem. Gotuj ok. 15 minut.
  4. Maślankę dokładnie wymieszaj z mąką oraz śmietaną i powoli wlej do wywaru. Mieszając, gotuj zupę kilka minut na małym ogniu.
  5. Dopraw do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem.
  6. Zupę podaj z gorącymi ziemniakami w mundurkach.
Polewka ziemniaczana z maślanką


Print Friendly, PDF & Email

Zobacz także...

Zostaw komentarz