Dzisiaj kolejny z przepisów, które przygotowałam do 21-go numeru Dolnośląskiego Magazynu Kulinarnego KOCIOŁ. Ta zupa krem z ziemniaków, to jeden z wielu przepisów w dziale poświęconym pyrom, czy jak kto woli kartoflom 🙂 Jest bardzo prosta do przygotowania, smaczna i pożywna. W bardzo podobny sposób możecie przygotować zupę na bazie słodkich ziemniaków, czyli batatów. Możecie ją wzbogacić smakowo i kalorycznie, zamieniając 1 szklankę mleka, szklanką śmietany kremówki. Bardzo smacznym dodatkiem do takiej zupy jest lekko podsmażony na maśle szczypiorek, może być w połączeniu z koperkiem.
Jeśli szukasz innych przepisów na zupy krem – zobacz tutaj.
SKŁADNIKI NA KREM Z ZIEMNIAKÓW:
- 500 g ziemniaków
- 2 szklanki mleka
- 2 jajka
- 1 cebula
- 1 szklanka wody lub bulionu warzywnego
- 2 łyżki masła
- gałka muszkatołowa
- sól, świeżo zmielony pieprz
- natka pietruszki lub drobny szczypiorek, do podania
PRZYGOTOWANIE:
- Ziemniaki i cebulę obierz, następnie cebulę pokrój w drobną kostkę. W garnku lub dużym rondlu roztop masło, włóż cebulę, oprósz solą i zeszklij.
- Ziemniaki pokrój w kostkę, dodaj do cebuli, wymieszaj, a następnie zalej wodą i gotuj do miękkości.
- Ziemniaki i cebulę zblenduj, dodaj mleko, a na koniec dopraw do smaku solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową.
- Jajka rozkłóć i intensywnie mieszając rózgą wlej do zupy.
- Zupę wlej do talerzy, na koniec posypując natką pietruszki lub szczypiorkiem.