WEGETARIAŃSKA ZUPA KREM Z ZIEMNIAKÓW

Dzisiaj kolejny z przepisów, które przygotowałam do 21-go numeru Dolnośląskiego Magazynu Kulinarnego KOCIOŁ. Ta zupa krem z ziemniaków, to jeden z wielu przepisów w dziale poświęconym pyrom, czy jak kto woli kartoflom 🙂 Jest bardzo prosta do przygotowania, smaczna i pożywna. W bardzo podobny sposób możecie przygotować zupę na bazie słodkich ziemniaków, czyli batatów. Możecie ją wzbogacić smakowo i kalorycznie, zamieniając 1 szklankę mleka, szklanką śmietany kremówki. Bardzo smacznym dodatkiem do takiej zupy jest lekko podsmażony na maśle szczypiorek, może być w połączeniu z koperkiem.

Jeśli szukasz innych przepisów na zupy krem – zobacz tutaj.

SKŁADNIKI NA KREM Z ZIEMNIAKÓW:

  • 500 g ziemniaków
  • 2 szklanki mleka
  • 2 jajka
  • 1 cebula
  • 1 szklanka wody lub bulionu warzywnego
  • 2 łyżki masła
  • gałka muszkatołowa
  • sól, świeżo zmielony pieprz
  • natka pietruszki lub drobny szczypiorek, do podania

PRZYGOTOWANIE:

  1. Ziemniaki i cebulę obierz, następnie cebulę pokrój w drobną kostkę. W garnku lub dużym rondlu roztop masło, włóż cebulę, oprósz solą i zeszklij.
  2. Ziemniaki pokrój w kostkę, dodaj do cebuli, wymieszaj, a następnie zalej wodą i gotuj do miękkości.
  3. Ziemniaki i cebulę zblenduj, dodaj mleko, a na koniec dopraw do smaku solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową.
  4. Jajka rozkłóć i intensywnie mieszając rózgą wlej do zupy.
  5. Zupę wlej do talerzy, na koniec posypując natką pietruszki lub szczypiorkiem.
Wegetariańska zupa krem z ziemniaków
Wegetariańska zupa z ziemniaków
Print Friendly, PDF & Email

Zobacz także...

Zostaw komentarz