Kolejny z przepisów, które przygotowałam do 21-go numeru Dolnośląskiego Magazynu Kulinarnego KOCIOŁ. Ta zupa krem, to jeden z wielu przepisów w dziale poświęconym ziemniakom, czy jak kto woli kartoflom 🙂
SKŁADNIKI NA KREM Z ZIEMNIAKÓW:
- 500 g ziemniaków
- 2 szklanki mleka
- 2 jajka
- 1 cebula
- 1 szklanka wody
- 2 łyżki masła
- gałka muszkatołowa
- sól, pieprz
- natka pietruszki lub drobny szczypiorek do podania
PRZYGOTOWANIE:
- Ziemniaki i cebulę obierz.
- Cebulę pokrój w drobną kostkę i zeszklij na maśle z dodatkiem płaskiej łyżeczki soli.
- Dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki, zalej wodą i gotuj do miękkości.
- Zblenduj i dodaj mleko, dopraw do smaku solą, pieprzem oraz gałką.
- Jajka dokładnie roztrzep, wlej do zupy intensywnie mieszając, najlepiej rózgą.
- Podaj posypane natką lub szczypiorkiem.