Taka kremówka ze słonecznikiem została przyniesiona przez naszą koleżankę Anię na parafialną wigilię, którą wspólnie przygotowywaliśmy dla samotnych osób. Ciasto zachwyciło mojego męża i zażyczył go sobie na święta. Wybór w pełni trafiony. Patrząc jak kawałek, po kawałku znikało z talerza, byłam wdzięczna za cudowny przepis…
Ciacho proste w wykonaniu, a naprawdę zachwycające. Masa z prażonym, karmelizowanym słonecznikiem była dla mnie nowością. Można je zrobić również w wersji pół na pół z ziarnami dyni. Spód wykonałam według przepisu na biszkopt rzucany z Moich Wypieków, ale możecie zrobić go według swojego ulubionego przepisu.
Polecam!
SKŁADNIKI – KREMÓWKA ZE SŁONECZNIKIEM:
BISZKOPT:
(na formę 30×40 cm)
- 6 jajek
- 20 dkg cukru
- 15 dkg mąki pszennej tortowej
- 5,5 dkg mąki ziemniaczanej
KREM:
- 30 dkg słoneczniku
- 12 łyżek mleka
- 40 dkg masła
- 5 dkg miodu
- 10 dkg cukru
- puszka słodzonego mleka skondensowanego lub gotowa masa krówkowa.
PRZYGOTOWANIE CIASTA:
- Należy pamiętać, że składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
- Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywno, ciągle ubijając dodawać po trochę cukier, a na koniec po jednym żółtku.
- Do masy jajecznej wsypać przesiane mąki. Wymieszać dużą łyżką robiąc delikatne, ale zamaszyste ruchy, aby do ciasta wtłoczyć jak najwięcej powietrza.
- Spód formy wyłożyć papierem. Ciasto równomiernie rozprowadzić.
- Piec w temperaturze 170 stopni 30 minut (patyczek powinien być suchy).
PRZYGOTOWANIE KREMU:
- Mleko skondensowane gotować w puszce 2 godziny, odstawić do wystudzenia.
- W rondelku rozpuścić miód, 5 dkg masła, 12 łyżek mleka i cukier, następnie dodać słonecznik i chwilkę razem gotować.
- Masę równomiernie rozprowadzić na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Blaszkę wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i podpiekać, aż słonecznik będzie zarumieniony. W czasie pieczenie co jakiś czas zamieszać (boki szybciej się podpiekają). Wystudzić. Zimne pokruszyć (tłuczkiem lub blenderem).
- Pozostałe masło utrzeć na puch, następnie dodawać po łyżce ostudzonego mleka skondensowanego nadal ucierając. Na koniec dodać pokruszony słonecznik i dokładnie wymieszać.
- Masę równomiernie wyłożyć na biszkopt.
- Kremówka ze słonecznikiem powinna być przechowywana w lodówce, lecz przed podaniem lepiej wyjąć je trochę wcześniej – masa zdecydowanie zyskuje na smaku i konsystencji.
Zobacz inne przepisy na ciasta i słodkie wypieki.
7 komentarzy
robiłam podobne, uwielbiam prażony słonecznik <3
Pysznie wygląda 🙂
Masa rzeczywiście wspaniała 🙂
Mam pytanie, co robi się z 12 łyżkami mleka w przepisie na krem?
Już uzupełniłam wpis. Mleko należy dodać do rondelka razem z miodem, cukrem i słonecznikiem.
Pozdrawiam
Dziękuję. Również pozdrawiam i wszystkiego najlepszego w nowym roku.
upiekłam ciasto – pyszne, wszystkim domownikom smakowało
pozdrawiam Ala