TORT BEZOWY Z RYBKĄ MINI MINI

Tort bezowy przekładany masą budyniową oraz śmietankowym kremem z prażonymi orzechami oraz przepis na domową masę plastyczną do ozdobienia tortu. Tort na pierwsze urodziny synka mojej koleżanki. Bartuś był za mały aby przekazać życzenia co do wyglądu  swojego pierwszego urodzinowego tortu. Mama poinformowała mnie tylko, że maluch uwielbia rybkę z Mini Mini.

SKŁADNIKI NA TORT BEZOWY:

NA CIASTO:
przepis na jeden blat, trzeba upiec 3 sztuki

  • 4 białka
  • 4 łyżki cukru
  • 7 dkg mielonych orzechów laskowych
  • 1 płaska łyżka mąki pszennej
  1. Ubić białka na sztywną pianę, dodać cukier i jeszcze chwilę ubijać, następnie dodać orzechy oraz mąkę i delikatnie wymieszać.
  2. Masę przełożyć do tortownicy (u mnie 28 cm) wyłożonej papierem do pieczenia.
  3. Piec w temperaturze 180 stopni C przez 15 minut.

MASA BUDYNIOWA:

  • 12 żółtek
  • 12 łyżek cukru
  • 9,5 łyżki mąki pszennej
  • 720 ml mleka
  • 2 opakowania cukru waniliowego
  • 30 dkg miękkiego masła
  1. Żółtka, mąkę i oba cukry dokładnie zmiksować ze szklanką mleka tak aby nie było grudek.
  2. Pozostałe mleko zagotować w rondelku z grubym dnem, następnie do gotującego się mleka wlać żółtka z cukrem i cały czas mieszając ugotować budyń. Ostudzić.
  3. Masło dokładnie utrzeć i nadal ucierając dodawać po łyżce wystudzonego budyniu.

MASA GRYLAŻOWA:

  • 330 ml śmietany kremówki
  • 20 dkg orzechów laskowych
  • 20 dkg cukru
  • 2 łyżki cukru
  • ewentualnie usztywniacz do bitej śmietany
  1. Orzechy uprażyć na patelni lub w piekarniku, następnie wystudzić i rozdrobnić.
  2. Cukier stopić na niedużej patelni. Powinien się on całkowicie rozpuścić. Należy bardzo uważać bo jest on bardzo gorący. Karmel szybko rozprowadzić na papierze jak najcieńszą warstwą. Zostawić do wystudzenia i potem rozdrobnić.
  3. Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać 2 łyżki cukru.
  4. Dodać orzechy i pokruszony karmel, wymieszać.

ZŁOŻENIE TORTU:

  1. Na pierwszy blat wyłożyć część masy budyniowej, potem połowa masy grylażowej. Masę grylażową wyłożyć tak aby nie sięgała brzegów tortu. Może ona podciekać a nie jest to korzystne dla masy plastycznej, którą będziemy ozdabiać tort.
  2. Potem drugi placek i masy tak jak w pierwszej, a na trzeci blat i na boki tylko masa budyniowa.

MASA PLASTYCZNA:

  • 1/2 szklanki wody
  • 6 dkg masła lub margaryny
  • 12,5 dkg mąki
  • 1/2 olejek migdałowy
  • 1/2 szklanki glukozy
  • 1/2 kg (lub więcej) cukru pudru
  1. W rondlu zagotować wodę z margaryną, dodać mąkę i dokładnie rozmieszać.
  2. Masę trochę ostudzić, dodać glukozę, połowę cukru i dokładnie wymieszać.
  3. Dodać olejek i zacząć zagniatać dodając stopniowo cukier.
  4. Na początku masa dość mocno się klei – potem zaczyna się robić bardzo plastyczna, należy wyważyć kiedy cukru jest już dość (w żadnym wypadku nie należy wsypywać całego cukru od razu).
  5. Tym razem aby masie nadać kolor wykorzystałam barwniki w proszku. Do części masy należy dodać po prostu odrobinę barwnika i ponownie zagnieść. Lepiej barwniki dodawać stopniowo. Są one bardzo wydajne i bardzo łatwo przesadzić z nasyceniem koloru.
  6. Potem zostaje tylko lepienie. W tych czynnościach moja córka jest niezastąpiona. Rybka wyszła cudna – nieprawdaż?

Zobacz także...

5 komentarzy

  1. Witam czy można dodać zamiast mielonych orzechów laskowych mielone migdały Mieszkam w Irlandii i nie mogę tutaj kupić mielonych orzechów A może mi pani podpowie jak można zmielić orzechy laskowe ? Nie mam maszynki do mielenia Dziękuję i pozdrawiam

Zostaw komentarz