Ten przepis to moja próba odtworzenia przepysznego kurczaka jakiego jedliśmy w hotelowej restauracji. Nie do końca udana, ale równie przepyszna. Wszystkim domownikom bardzo smakował, więc z pewnością wejdzie do stałego menu naszej rodziny.
SKŁADNIKI:
(duża porcja na dwa obiady lub imprezę)
- 1 kg piersi z kurczaka
- 1/2 szklanki śmietany 18%
- 1/3 szklanki maślanki lub jogurtu naturalnego
- 1/3 szklanki majonezu
- 1/4 szklanki startego parmezanu lub pecorino
- 1/2 szklanki startego żółtego sera (najlepiej o mocnym wyraźnym smaku)
- 1 płaska łyżka soli
- ulubione zioła lub ich mieszanka (oregano, tymianek, płatki chili, bazylia, rozmaryn)*
* u mnie gotowa mieszanka przywieziona przez siostrę z Krety
- Piersi pokrój na mniejsze porcje, każdą lekko rozbij.
- Przygotuj marynatę: wymieszaj śmietanę, maślankę i majonez. Dodaj oba sery oraz sól i zioła, wymieszaj.
- Piersi kurczaka włóż do marynaty. Odstaw na przynajmniej 2-3 godziny.
- Piecz mięso wraz z marynatą na patelni grillowej lub w piekarniku na funkcji grill. Delikatnie przewracaj razem z podpieczoną skorupką.
- Podaj z surówką i ulubionym dodatkiem.
Jeden komentarz
Bardzo ciekawy przepis na kurczaka.Jeszcze po egipsku nie miałam okazji próbować;)Pozdrawiam i zapraszam do mnie