KURCZAK PO EGIPSKU

Kurczak po egipsku

Ten przepis to moja próba odtworzenia przepysznego kurczaka jakiego jedliśmy w hotelowej restauracji. Nie do końca udana, ale równie przepyszna. Wszystkim domownikom bardzo smakował, więc z pewnością wejdzie do stałego menu naszej rodziny.

SKŁADNIKI:
(duża porcja na dwa obiady lub imprezę)

  • 1 kg piersi z kurczaka
  • 1/2 szklanki śmietany 18%
  • 1/3 szklanki maślanki lub jogurtu naturalnego
  • 1/3 szklanki majonezu
  • 1/4 szklanki startego parmezanu lub pecorino
  • 1/2 szklanki startego żółtego sera (najlepiej o mocnym wyraźnym smaku)
  • 1 płaska łyżka soli
  • ulubione zioła lub ich mieszanka (oregano, tymianek, płatki chili, bazylia, rozmaryn)*

* u mnie gotowa mieszanka przywieziona przez siostrę z Krety

  1. Piersi pokrój na mniejsze porcje, każdą lekko rozbij.
  2. Przygotuj marynatę: wymieszaj śmietanę, maślankę i majonez. Dodaj oba sery oraz sól i zioła, wymieszaj.
  3. Piersi kurczaka włóż do marynaty. Odstaw na przynajmniej 2-3 godziny.
  4. Piecz mięso wraz z marynatą na patelni grillowej lub w piekarniku na funkcji grill. Delikatnie przewracaj razem z podpieczoną skorupką.
  5. Podaj z surówką i ulubionym dodatkiem.
Print Friendly, PDF & Email

Zobacz także...

Jeden komentarz

Zostaw komentarz