Proste do wykonania muffinki z kokosem i białą czekoladą.
SKŁADNIKI NA MUFFINKI Z KOKOSEM:
(z podanych składników wyszło ponad 40 muffinek)
- 250 g masła
- 4 szklanki mąki pszennej
- 1,5 szklanki cukru
- 4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki soli
- 1/2 litra mleka
- 3 jajka
- 100 g białej czekolady
- 1,5 szklanki wiórek kokosowych
PRZYGOTOWANIE:
- Mąkę wraz z solą i proszkiem do pieczenia przesiej do miski. Dodaj cukier i wymieszaj.
- Masło rozpuść, dodaj mleko oraz rozbełtane jajka i wymieszaj.
- Czekoladę zetrzyj na tarce na dużych oczkach lub drobno posiekaj.
- Połącz składniki suche i mokre. Nie wyrabiaj długo, wystarczy dokładnie wymieszać aby nie było grudek.
- Na koniec dodaj czekoladę i wiórki kokosowe, wymieszaj.
- Formę do muffinek wyłóż papilotkami. Masę nakładaj do połowy wysokości papilotki.
- Piecz w temperaturze 180 stopni C 20-25 minut.
Zapraszam do obserwowania mojego profilu na FB.
4 komentarze
Uwielbiam połączenie białej czekolady i kokosa. Za tydzień mam wielki zjazd rodzinny – przepis idealny do wykorzystania ze względu na ilość babeczek!
Mniam, wyglądają smakowicie 🙂
czy zamiast masla mozna dac margaryne Kasię?
ja margaryny wyrzuciłam z kuchni jakiś czas temu. Nie pomogę Ci.