Lekko, świeżo i szybko czyli domowe kluski ze szpinakiem. Uwielbiam połączenie szpinaku z łososiem, a dzisiejsza wersja dopełniona aromatycznym serem z niebieską pleśnią jest po prostu idealna. Tak przygotowany sos możecie podać z każdym rodzajem makaronu. Ja podałam go z kluseczkami z pełnoziarnistej mąki orkiszowej. Kluseczki w ostatnim czasie bardzo często goszczą w naszym domu, bo jakiś czas temu stałam się posiadaczką tzw. kluseczkomanii z Tupperware. Niby zwykły, plastikowy talerz z dziurami, ale dzięki niemu w kilka minut można przygotować różnego rodzaju klusko-makarony.
Zapraszam do obserwowania mojego profilu na FB.
SKŁADNIKI NA KLUSKI ZE SZPINAKIEM:
SKŁADNIKI:
- 30 dkg mąki orkiszowej pełnoziarnistej
- 20 dkg chudego białego sera
- 4 jajka
- 1/2 szklanki mleka
- 1/2 łyżeczki soli
- Ze wszystkich składników wyrobić ciasto, następnie odstawić na kilka minut i ponownie wyrobić.
- Zagotować osoloną wodę w dużym garnku (3-4 litry).
- Przecisnąć ciasto przez kluseczkomanię, po 2-3 minutach odsączyć kluski na sicie.
- Podawać z sosem.
SOS:
- 35 dkg wędzonego łososia
- 1 pęczek świeżego szpinaku (lub 40 dkg mrożonego)
- 2-3 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 15 dkg ulubionego sera z niebieską pleśnią (roquefort, gorgonzola, lazur)
- 1 szklanka śmietany
- 2 łyżki oliwy
- sól, świeżo mielony pieprz
- Na oliwie zeszklić cebulę, dodać posiekany lub rozgnieciony czosnek, następnie chwilkę razem smażyć.
- Dodać opłukane, odsączone i pokrojone liście szpinaku (mrożony wcześniej rozmrozić i osączyć na sicie). Chwilę razem dusić, tak aby szpinak zmienił swój wygląd.
- Dodać pokruszony ser i po chwili śmietanę, na koniec doprawić solą i pieprzem.
Jeden komentarz
Przeglądam Twojego bloga i zaczynam dochodzić do wniosku, że jesteś mistrzynią domowych klusek 🙂