KLUSKI ZE SZPINAKIEM, ŁOSOSIEM I SEREM

Lekko, świeżo i szybko czyli domowe kluski ze szpinakiem. Uwielbiam połączenie szpinaku z łososiem, a dzisiejsza wersja dopełniona aromatycznym serem z niebieską pleśnią jest po prostu idealna. Tak przygotowany sos możecie podać z każdym rodzajem makaronu. Ja podałam go z kluseczkami z pełnoziarnistej mąki orkiszowej. Kluseczki w ostatnim czasie bardzo często goszczą w naszym domu, bo jakiś czas temu stałam się posiadaczką tzw. kluseczkomanii z Tupperware. Niby zwykły, plastikowy talerz z dziurami, ale dzięki niemu w kilka minut można przygotować różnego rodzaju klusko-makarony.

Zapraszam do obserwowania mojego profilu na FB.

SKŁADNIKI NA KLUSKI ZE SZPINAKIEM:

SKŁADNIKI:

  • 30 dkg mąki orkiszowej pełnoziarnistej
  • 20 dkg chudego białego sera
  • 4 jajka
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/2 łyżeczki soli
  1. Ze wszystkich składników wyrobić ciasto, następnie odstawić na kilka minut i ponownie wyrobić.
  2. Zagotować osoloną wodę w dużym garnku (3-4 litry).
  3. Przecisnąć ciasto przez kluseczkomanię, po 2-3 minutach odsączyć kluski na sicie.
  4. Podawać z sosem.

SOS:

  • 35 dkg wędzonego łososia
  • 1 pęczek świeżego szpinaku (lub 40 dkg mrożonego)
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 15 dkg ulubionego sera z niebieską pleśnią (roquefort, gorgonzola, lazur)
  • 1 szklanka śmietany
  • 2 łyżki oliwy
  • sól, świeżo mielony pieprz
  1. Na oliwie zeszklić cebulę, dodać posiekany lub rozgnieciony czosnek, następnie chwilkę razem smażyć.
  2. Dodać opłukane, odsączone i pokrojone liście szpinaku (mrożony wcześniej rozmrozić i osączyć na sicie). Chwilę razem dusić, tak aby szpinak zmienił swój wygląd.
  3. Dodać pokruszony ser i po chwili śmietanę, na koniec doprawić solą i pieprzem.
Kluski ze szpinakiem

Zobacz także...

Jeden komentarz

Zostaw komentarz