Ten przepis trafił do naszego domu od przyjaciół. Kurczak po kanadyjsku, czyli u nas Piersiątka od Jadzi i Marka. Danie praktycznie bez pracy. Idealne na imprezę lub rodzinny obiad, bo w ostatnie fazie „robią się same”. Jedyną trudnością jest to, że trzeba tę potrawę zaplanować troszkę wcześniej, aby kurczak się zamarynował. W przepisie jest noc, ale zdarzało się, że wielka ochota na to danie, skracała proces do dwóch godzin… Trzeba przyznać, że też było smaczne.
Kurczak jest idealny, ale chyba najsmaczniejsze są z tego dania warzywa… marchewka i pietruszka w żadnym wydaniu nie smakuje tak wybornie.
Szukasz ciekawych przepisów na przygotowanie kurczaka – zobacz moje propozycje.
SKŁADNIKI – KURCZAK PO KANADYJSKU
- 2 podwójne piersi z kurczaka
- 1/2 główki czosnku (jeśli ktoś za nim nie przepada – może być mniej)
- 1 szklanka majonezu
- 1 szklanka jogurtu naturalnego
- 6 marchewek
- 3-4 pietruszki
- 2 łyżki przyprawy warzywnej, typu jarzynka*
- pieprz
*w oryginale była vegeta, można wykorzystać domową jarzynkę, kucharka lub koncentrat bulionu z TM
PRZYGOTOWANIE:
- Piersi osusz ręcznikiem papierowym i pokrój na paski o szerokości ok. 2-2,5 cm.
- Czosnek obierz, przeciśnij przez praskę, rozgnieć w moździerzu lub drobno posiekaj. Czosnek rozetrzyj z przyprawą warzywną, wymieszaj z majonezem oraz jogurtem. Do tak przygotowanej marynaty włóż kurczaka i odstaw wszystko do lodówki na noc lub przynajmniej na 6-8 godzin.
- Warzywa obierz i pokrój na plasterki. Ułóż na dużej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Na warzywach rozłóż równomiernie kawałki kurczaka. Pozostałą marynatę majonezową równomiernie rozłóż, tak aby pokryć warzywa.
- Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C i piecz około godziny. Góra powinna się lekko przyrumienić – ja sprawdzam po warzywach – powinny być miękkie i lekko złociste.
9 komentarzy
No tak pięknie wygląda, a i smakuje zapewne niebiańsko, że będę musiała to zrobić! Inspirujesz mnie bardzo często swoimi przepisami i nigdy się nie zawiodłam wypróbowując je.
bardzo się cieszę – a kurczak naprawdę jest godny polecenia
Nie wiem, jaki mam wybrać profil, zeby podpisać się chociażby imieniem więc wyszłam "anonimowo". 🙁
wystarczy, że na koniec posta podpiszesz się…
Pozdrawiam serdecznie
Laura
Wszystko wygląda obłędnie pysznie! Czepię się tylko tego majonezu, że nie nasz wrocławski, Społemowski 😀
już się poprawiłam
Kurczak wygląda pysznie, fajny pomysł na obiadek, ja robiłam kurczaka po amerykańsku wg Pascala(kuchnia lidla),bardzo dobry, następnym razem spróbuje wg Twojego przepisu, zapowiada sie pysznie:)
Obiad,palce lizać.Dzisiaj powtórka.Zabraklo marchewki ipietruszki wiec dalam dynie i selera.Już wyglada pieknie.alina
Cieszę się, że smakuje – u nas to jeden z ulubionych obiadów. 🙂