PIECZEŃ WIEPRZOWA NADZIEWANA SARDYNKAMI WG DISSLOWEJ

Pieczeń wieprzowa nadziewana

Na stole wielkanocnym obok jaj nie może zabraknąć mięs. Taka pieczeń będzie nie tylko ozdobą stołu – jej smak z pewnością zachwyci każdego. Można ją podać na ciepło z sosem, ale smakuje równie wybornie na zimno.

Przepis zmodyfikowany przeze mnie pochodzi z książki Marii Disslowej „Jak gotować”.

SKŁADNIKI – PIECZEŃ WIEPRZOWA NADZIEWANA:

NA NADZIENIE: 

  • 2 sardynki* lub 4 fileciki anchois
  • 10 g szklanki suszonych grzybów
  • 10 g kaparów
  • 1 cebula
  • 1 łyżka masła
  • ½ bułki
  • 1 jajko
  • sól, pieprz

* W oryginalnym przepisie mowa jest o sardynkach, jednak takie zwykłe z puszki są mało wyraziste. Jeśli zamiast nich użyjesz anchois, potrawa zdecydowanie zyska na smaku.

NA PIECZEŃ:

  • 1-1,2 kg mięsa wieprzowego (łopatka lub szynka)
  • 3 łyżki oleju
  • 1-2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • ½ selera
  • 5 ziaren pieprzu
  • ½ listka laurowego
  • 10 g mąki
  • sól
  1. Z mięsa wykroić cienki płat, rozbić delikatnie, uważając, aby go nie podziurawić. Poodcinać nożem zbędne skrawki, tworząc z mięsa równy kawałek, oprószyć solą i pieprzem z obu stron.
  2. Grzyby opłukać, zalać szklanką wody, zagotować i odstawić na pół godziny pod przykryciem, następnie odcedzić – wodę z moczenia grzybów należy zostawić.
  3. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na maśle.
  4.  Zmielić skrawki mięsa, sardynki, bułkę, kapary i grzybami. Do masy wbić jajo, dodać podsmażoną cebulę, doprawić solą i pieprzem.
  5. Przygotowanym farszem posmarować przygotowany płat mięsa, zwinąć jak roladę, spiąć wykałaczkami (można też obwiązać nitką) i obtoczyć w mące.
  6. Warzywa oczyścić i pokroić w mniejsze kawałki.
  7. W rondlu rozgrzać olej, obsmażyć mięso ze wszystkich stron, następnie dodać warzywa, przyprawy oraz wodę z moczenia grzybów i dusić pod przykryciem na wolnym ogniu około godzinę.
  8. Mięso wyjąć, usunąć wykałaczki.
  9. Do rondla wlać śmietanę i zagotować. Mięso podawać pokrojone, polane sosem.
Pieczeń wieprzowa nadziewana


Przepis powstał do projektu e-book wielkanocny  przy współpracy z serwisem zpierwszegotloczenia.pl oraz ZT Kruszwica.

Print Friendly, PDF & Email

Zobacz także...

3 komentarze

Zostaw komentarz