Na stole wielkanocnym obok jaj nie może zabraknąć mięs. Taka pieczeń będzie nie tylko ozdobą stołu – jej smak z pewnością zachwyci każdego. Można ją podać na ciepło z sosem, ale smakuje równie wybornie na zimno.
Przepis zmodyfikowany przeze mnie pochodzi z książki Marii Disslowej „Jak gotować”.
SKŁADNIKI – PIECZEŃ WIEPRZOWA NADZIEWANA:
NA NADZIENIE:
- 2 sardynki* lub 4 fileciki anchois
- 10 g szklanki suszonych grzybów
- 10 g kaparów
- 1 cebula
- 1 łyżka masła
- ½ bułki
- 1 jajko
- sól, pieprz
* W oryginalnym przepisie mowa jest o sardynkach, jednak takie zwykłe z puszki są mało wyraziste. Jeśli zamiast nich użyjesz anchois, potrawa zdecydowanie zyska na smaku.
NA PIECZEŃ:
- 1-1,2 kg mięsa wieprzowego (łopatka lub szynka)
- 3 łyżki oleju
- 1-2 marchewki
- 1 pietruszka
- ½ selera
- 5 ziaren pieprzu
- ½ listka laurowego
- 10 g mąki
- sól
- Z mięsa wykroić cienki płat, rozbić delikatnie, uważając, aby go nie podziurawić. Poodcinać nożem zbędne skrawki, tworząc z mięsa równy kawałek, oprószyć solą i pieprzem z obu stron.
- Grzyby opłukać, zalać szklanką wody, zagotować i odstawić na pół godziny pod przykryciem, następnie odcedzić – wodę z moczenia grzybów należy zostawić.
- Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na maśle.
- Zmielić skrawki mięsa, sardynki, bułkę, kapary i grzybami. Do masy wbić jajo, dodać podsmażoną cebulę, doprawić solą i pieprzem.
- Przygotowanym farszem posmarować przygotowany płat mięsa, zwinąć jak roladę, spiąć wykałaczkami (można też obwiązać nitką) i obtoczyć w mące.
- Warzywa oczyścić i pokroić w mniejsze kawałki.
- W rondlu rozgrzać olej, obsmażyć mięso ze wszystkich stron, następnie dodać warzywa, przyprawy oraz wodę z moczenia grzybów i dusić pod przykryciem na wolnym ogniu około godzinę.
- Mięso wyjąć, usunąć wykałaczki.
- Do rondla wlać śmietanę i zagotować. Mięso podawać pokrojone, polane sosem.
Przepis powstał do projektu e-book wielkanocny przy współpracy z serwisem zpierwszegotloczenia.pl oraz ZT Kruszwica.
3 komentarze
Lauro! dla mnie rewelacja!
Ada, polecam
świetny pomysł:)