Taka zapiekanka ziemniaczana przygotowywana była w moim domu bardzo często – to jeden ze smaków mojego dzieciństwa. Możecie przygotować ją jako danie obiadowe lub bardziej pożywną kolację. Idealnie będzie smakować podana z ogórkiem kiszonym lub małosolnym. Świetnym towarzystwem będzie też kwaśne mleko czy kefir. Możecie zrobić też chłodnik na ich bazie: trochę koperku i szczypiorku, dwa – trzy ogórki. Taki mocno schłodzony chłodnik i nasza ukochana zapiekanka.
Nie kombinujcie z dodatkami, bo słyszałam nieraz, że ktoś próbował podrasować ten przepis dodając jeszcze „coś”. Tutaj jest to niepotrzebne, niewskazane, powiem więcej – zabronione. Idealnie przenikające się smaki cebuli, kiełbasy i ziemniaków, są wszystkim co potrzeba. Koniecznie musicie spróbować, bo taka zapiekanka ziemniaczana może swoim smakiem konkurować z niejedną niesamowicie wykwintną potrawą.
SKŁADNIKI:
(składniki na 3-4 porcje)
- 1/2 kg ziemniaków
- 3-4 cebule
- 4 pętka kiełbasy (ok. 40 dkg)
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE:
- Ziemniaki obierz, młode oskrob i opłucz, cebulę obierz, a następnie pokrój w plastry. Kiełbasę również pokrój w plastry. Każdy ze składników włóż do osobnej miseczki.
- W naczyniu do zapiekania (musi być z pokrywką) układaj warstwami: 1/3 ziemniaków, 1/2 kiełbasy, 1/2 cebuli, 1/3 ziemniaków, a następnie pozostałą kiełbasę, cebulę i ziemniaki.
- Podczas układania cebulę oprósz solą i świeżo mielonym pieprzem. Wierzch również oprósz przyprawami.
- Piecz pod przykryciem w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C około 60 minut. Przed wyjęciem sprawdź czy ziemniaki są gotowe.
Zapiekanka świetnie komponuje się z kiszonymi ogórkami. Jak pisałam wyżej dobrze będzie do niej pasowało zsiadłe mleko lub kefir czy chłodnik przygotowany na ich bazie. Danie możesz podać zarówno na obiad jak i na kolację.

2 komentarze
comfort food 🙂
bardzo lubię dania, które same się robią 😉 dziękuję za udział w akcji i zapraszam do przejrzenia przepisów w podsumowaniu:
http://eksperymentsobotni.blox.pl/2015/08/podsumowanie-akcji-TO-MY-MLODE-KARTOFELKI-2015.html