OMLET Z SZYNKĄ I GROSZKIEM

Omlet z szynką i zielonym groszkiem

Taki omlet z szynką to śniadanie idealne. Pyszne, zdrowe i nie wymagające olbrzymich nakładów pracy. Groszek zielony, którego od jakiegoś czasu jestem wielką fanką świetnie komponuje się z jajkiem – zarówno smakowo jak i wizualnie. Jajka pod każdą postacią to jeden z najlepszych wyborów na śniadanie: sycą, długo dają uczucie najedzenia i dostarczają większości potrzebnych składników.

Smacznego!

SKŁADNIKI NA OMLET Z SZYNKĄ:
(na 1 osobę)

  • 2 jajka
  • 2-3 łyżki zielonego groszku (można więcej)
  • 2 łyżki drobno pokrojonej szynki (lub innej wędliny)
  • 1 łyżka oleju
  • sól, pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE:

  1. Jeżeli korzystacie z groszku mrożonego, najlepiej wcześniej go rozmrozić lub przelać na sicie gorącą wodą.
  2. W miseczce rozkłócić jajka, dodać wędlinę i groszek, doprawić i wymieszać.
  3. Na małej patelni (średnica ok. 15 cm) rozgrzać olej. Wylać mieszankę jajeczną. W czasie smażenia, delikatnie podważać widelcem brzegi i przechylać patelnię, tak aby mieszankę z wierzchu wprowadzić na spód.
  4. Obrócić kiedy wierzch przestaje być płynny. Można to zrobić podrzucając patelnią (tak jak przewraca się naleśniki) lub wykorzystać do tego talerzyk. Omlet przerzucić na talerz obracając szybko patelnię i potem zsunąć go z powrotem nieusmażoną stroną w dół.

Zapraszam do obserwowania mojego profilu na FB.

Print Friendly, PDF & Email

Zobacz także...

Zostaw komentarz