Taki omlet z szynką to śniadanie idealne. Pyszne, zdrowe i nie wymagające olbrzymich nakładów pracy. Groszek zielony, którego od jakiegoś czasu jestem wielką fanką świetnie komponuje się z jajkiem – zarówno smakowo jak i wizualnie. Jajka pod każdą postacią to jeden z najlepszych wyborów na śniadanie: sycą, długo dają uczucie najedzenia i dostarczają większości potrzebnych składników.
Smacznego!
SKŁADNIKI NA OMLET Z SZYNKĄ:
(na 1 osobę)
- 2 jajka
- 2-3 łyżki zielonego groszku (można więcej)
- 2 łyżki drobno pokrojonej szynki (lub innej wędliny)
- 1 łyżka oleju
- sól, pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE:
- Jeżeli korzystacie z groszku mrożonego, najlepiej wcześniej go rozmrozić lub przelać na sicie gorącą wodą.
- W miseczce rozkłócić jajka, dodać wędlinę i groszek, doprawić i wymieszać.
- Na małej patelni (średnica ok. 15 cm) rozgrzać olej. Wylać mieszankę jajeczną. W czasie smażenia, delikatnie podważać widelcem brzegi i przechylać patelnię, tak aby mieszankę z wierzchu wprowadzić na spód.
- Obrócić kiedy wierzch przestaje być płynny. Można to zrobić podrzucając patelnią (tak jak przewraca się naleśniki) lub wykorzystać do tego talerzyk. Omlet przerzucić na talerz obracając szybko patelnię i potem zsunąć go z powrotem nieusmażoną stroną w dół.
Zapraszam do obserwowania mojego profilu na FB.