Proste danie obiadowe pachnące czosnkiem i bazylią, czyli ryż z krewetkami koktajlowymi i kiełbasą chorizo. Chorizo możecie zastąpić ulubionym salami lub wędzonym boczkiem.
SKŁADNIKI NA RYŻ Z KREWETKAMI KOKTAJLOWYMI:
- 500 g mrożonych krewetek koktajlowych
- 100 g kiełbasy chorizo, opcjonalnie może być salami
- 1 cebula
- 5-6 ząbków czosnku
- 1 puszka pomidorów
- 3 łyżki oliwy
- 2 łyżki suszonej bazylii
- garść czarnych oliwek, opcjonalnie
- 200 g ryżu
- sól, pieprz
- listki bazylii, do dekoracji
PRZYGOTOWANIE:
- Krewetki przełożyć na sito, rozmrozić i odsączyć. Kiełbasę pokroić w cienkie słupki.
- Cebulę obrać i pokroić w piórka i oprószyć solą. Czosnek obrać – połowę pokroić w cieniutkie plasterki, resztę rozetrzeć z odrobiną soli lub przecisnąć przez praskę.
- Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oliwy, dodać chorizo, smażyć mieszając, aż wytopi się tłuszcz, następnie dodać pokrojony czosnek. Wymieszać i smażyć przez chwilę, tak aby czosnek oddał zapach, dodać krewetki i połowę ilości bazylii. Dusić na dość mocnym ogniu około 10 minut. Przykryć i odstawić.
- Na drugiej patelni rozgrzać pozostałą oliwę i zeszklić na niej cebulę, dodać pomidory, pokrojone oliwki, połowę roztartego czosnku oraz pozostałą bazylię i dusić około 10 minut.
- W tym czasie ugotować ryż, a następnie połączyć wszystkie składniki, doprawić solą, pieprzem i ewentualnie resztą roztartego czosnku, dusić kolejne 10 minut.
Zapraszam do obserwowania mojego profilu na FB.
Jeden komentarz
Ciekawe poączenie.
A w tym tygodniu zabieram się za lekturę "Caffè Babilonia" – tak we Woszech zatytułowana jest "Zupa z granatw".
Pozdrawiam.