Mięsne danie obiadowe na sposób chiński – kurczak z pędami bambusa i warzywami. Bardzo proste do przygotowania, najlepiej smakuje z ryżem lub makaronem ryżowym. Uwielbiam obce kuchnie – chińska była moją pierwszą i chyba pozostanie już na zawsze największą miłością.
Zapraszam do obserwowania mojego profilu na FB.
SKŁADNIKI – KURCZAK Z PĘDAMI BAMBUSA:
- 1 duża podwójna pierś z kurczaka
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki alkoholu (u mnie pigwowa nalewka na spirytusie, może być też np. wódka z dodatkiem łyżeczki cukru)
- 1 papryka
- 1 cebula
- 1 opakowanie chińskiej mrożonki warzywnej
- 1 puszka pędów bambusa
- 1/4 szklanki sosu sojowego
- 1/4 szklanki ketchupu
- 1/4 szklanki sosu słodko-ostrego
- 2 łyżki oleju
PRZYGOTOWANIE:
- Mięso osuszyć ręcznikiem i pokroić w kostkę (ok.1,5 cm).
- Z soli, mąki ziemniaczanej i alkoholu zrobić marynatę, dodać mięso i odstawić do lodówki na chociaż pół godziny.
- Paprykę i cebulę opłukać i oczyścić, cebulę pokroić w piórka paprykę w paski, pędy bambusa osączyć z zalewy, następnie przepłukać na sitku.
- Sos sojowy wymieszać z ketchupem oraz sosem słodko-ostrym.
- W woku lub dużej patelni rozgrzać tłuszcz i obsmażyć na złoto mięso, zdjąć z woka, a na tłuszcz od razu włożyć cebulę. Smażyć chwilę, a kiedy zacznie nabierać złotego koloru dodać paprykę, mrożonkę oraz pędy, następnie chwilę smażyć na dość mocnym ogniu. Wlać sos sojowy z dodatkami, chwilę smażyć, a na koniec włożyć mięso.
Podawać z ryżem oraz surówką np. ze świeżej kapusty – w moim przypadku tylko z surówką.
3 komentarze
jaki apetyczny ten kurczaczek. uwielbiam takie klimaty w kuchni i na talerzu;)
Zrobiłam, wszystkim smakowało!
cieszę się, ja bardzo lubię to danie…