Dzisiaj przepis, którym otwieram nowy rozdział w moim kulinarnym życiu. Tym przepisem jest zapiekanka z rybą i krewetkami oraz warzywami, danie lekkie, zdrowe, ale też bardzo smaczne, które wystarczy na 5-6 porcji. Od kilkunastu dni próbuję poukładać moje kulinarne życie na nowo. Jedzenie i jego przygotowanie zawsze było moją wielką pasją – teraz muszę pogodzić to z pewnymi ograniczeniami, które nałożyło życie. Lekarz, badania, no i wyniki (niestety bardzo nieciekawe) i w efekcie zalecenia. Kazano mi przejść na dietę o niskim indeksie glikemicznym: bez białej mąki, zero cukru i zakaz wielu, wielu rzeczy, które kochałam. Początkowo był wewnętrzny bunt, ale to przeszło i na razie, jeszcze trochę po omacku, szukam nowych inspiracji w moim kucharzeniu (nie tak do końca – mam też dla kogo gotować normalne rzeczy – jeśli oczywiście wystarczy czasu).
SKŁADNIKI – ZAPIEKANKA Z RYBĄ I KREWETKAMI:
- ok. 1 kg świeżych filetów z ryby
- ok. 5 cm kawałek pora
- mrożonka warzywna (w moim przypadku bukiet warzywny z dodatkiem fasolki szparagowej)
- kilka dużych krewetek surowych lub gotowwanych
- 4 łyżki śmietany
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżeczki musztardy (bez cukru)
- garść kaparów z zalewy
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE:
- Rybę opłukać, osuszyć ręcznikiem papierowym, w miarę możliwości pokroić na długie i cienkie kawałki, oprószyć solą i pieprzem, odstawić na pół godziny. Pora oczyścić i pokroić na 5 centymetrowe cieniutkie paseczki, ułożyć na rybie i zawinąć roladki. Można też rybę i pora wyłożyć luzem.
- Mieszankę warzywną najlepiej wcześniej wyjąć i rozmrozić, aby pozbyć się wody. Jeśli tego wcześniej nie zrobiliśmy pomaga wysypanie warzyw na sito i kilkukrotne przelanie ciepłą wodą.
- Śmietanę, oliwę, musztardę oraz kapary wymieszać. Sos ewentualnie doprawić solą.
- W dużym naczyniu do zapiekania (najlepiej wykorzystać dużą w miarę głęboką blaszkę) rozłożyć równomiernie warzywa., oprószyć je solą i pieprzem. Na warzywach ułożyć roladki z ryby, polać każdą sosem i wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika.
- Piec pod przykryciem, po około 30 minutach odkryć i na zapiekance ułożyć krewetki, a następnie piec jeszcze około 15 minut. Jeśli korzystacie z krewetek gotowanych włóżcie je jeszcze później.
4 komentarze
Życzę dużo zdrówka. Będę z ciekawością czytała jak przygotowujesz dania wg nowej diety. Na pewno dasz radę! A jak widać na powyższym przykładzie mogą one być bardzo interesujące i smaczne.
http://wlodarczyki.net/mopswkuchni/
Przede wszystkim dużo zdrowia. Potem wytrwałości w diecie (motywacja to klucz do sukcesu). A po trzecie, jeśli tak pysznie jada się na diecie, to ja się na nią piszę 😀
Miłego dnia!
Zapiekanka wygląda bosko. Ja też wczoraj jadłam owoce morza, ale za to z makaronem,
Dziękuję Wam za tak miłe słowa…