LODY JEŻYNOWE NA MLEKU KOKOSOWYM

Lody jeżynowe na mleku kokosowym

Dzisiaj zapraszam Was na drugie z proponowanych w ubiegłym tygodniu lodów – tym razem to pyszne lody jeżynowe przygotowane na mleku kokosowym. Bez cukru bo dosłodzone ksylitolem.

Przepis przygotowywałam do ósmego numeru magazynu KOCIOŁ (klik), polecam Wam też inne przepisy z tego numeru z wykorzystaniem jeżyn, które są jednym z bohaterów tego pięknego jesiennego wydania. Są babeczki, drożdżówki z kremem jeżynowym, tarta i sernik oraz kilka fajnych deserów – mus z białej czekolady i panna cotta. Są też wśród nich takie perełki jak na przykład: tosty francuskie z sosem jeżynowo-rumowym, grzanki z jeżynami i kozim serem czy sałatka.

SKŁADNIKI:

  • ½ kg jeżyn świeżych lub mrożonych
  • 1 puszka bardzo mocno schłodzonego mleka kokosowego
  • 6 łyżek ksylitolu
  • 4 łyżki wiórków kokosowych
  1. Świeże jeżyny włóż do zamrażarki na przynajmniej 2-3 godziny.
  2. Zmrożone owoce zmiksuj w malakserze.
  3. Mleko kokosowe ubij na sztywno. Pod koniec dodaj ksylitol.
  4. Do mleka daj zmiksowane jeżyny i dokładnie wymieszaj.
  5. Masę schłódź w maszynie do lodów lub wstaw do zamrażarki i co jakiś czas dokładnie wymieszaj. Wystarczy chłodzić około 30 minut.
  6. Lody można też schłodzić w specjalnych pojemniczkach z patyczkami

Takie lody jeżynowe podaj posypane uprażonymi wiórkami kokosowymi, podkręci to jeszcze bardziej ich kokosowy smak.

Lody jeżynowe na mleku kokosowym
Lody jeżynowe na mleku kokosowym
Print Friendly, PDF & Email

Zobacz także...

Jeden komentarz

Zostaw komentarz