LODY JEŻYNOWE NA MLEKU KOKOSOWYM

Lody jeżynowe na mleku kokosowym

Dzisiaj zapraszam Was na drugie z proponowanych w ubiegłym tygodniu lodów – tym razem to pyszne lody jeżynowe przygotowane na mleku kokosowym. Bez cukru bo dosłodzone ksylitolem.

Przepis przygotowywałam do ósmego numeru magazynu KOCIOŁ (klik), polecam Wam też inne przepisy z tego numeru z wykorzystaniem jeżyn, które są jednym z bohaterów tego pięknego jesiennego wydania. Są babeczki, drożdżówki z kremem jeżynowym, tarta i sernik oraz kilka fajnych deserów – mus z białej czekolady i panna cotta. Są też wśród nich takie perełki jak na przykład: tosty francuskie z sosem jeżynowo-rumowym, grzanki z jeżynami i kozim serem czy sałatka.

SKŁADNIKI:

  • ½ kg jeżyn świeżych lub mrożonych
  • 1 puszka bardzo mocno schłodzonego mleka kokosowego
  • 6 łyżek ksylitolu
  • 4 łyżki wiórków kokosowych
  1. Świeże jeżyny włóż do zamrażarki na przynajmniej 2-3 godziny.
  2. Zmrożone owoce zmiksuj w malakserze.
  3. Mleko kokosowe ubij na sztywno. Pod koniec dodaj ksylitol.
  4. Do mleka daj zmiksowane jeżyny i dokładnie wymieszaj.
  5. Masę schłódź w maszynie do lodów lub wstaw do zamrażarki i co jakiś czas dokładnie wymieszaj. Wystarczy chłodzić około 30 minut.
  6. Lody można też schłodzić w specjalnych pojemniczkach z patyczkami

Takie lody jeżynowe podaj posypane uprażonymi wiórkami kokosowymi, podkręci to jeszcze bardziej ich kokosowy smak.

Lody jeżynowe na mleku kokosowym
Lody jeżynowe na mleku kokosowym

Zobacz także...

Jeden komentarz

Zostaw komentarz