Dzisiaj zapraszam Was na drugie z proponowanych w ubiegłym tygodniu lodów – tym razem to pyszne lody jeżynowe przygotowane na mleku kokosowym. Bez cukru bo dosłodzone ksylitolem.
Przepis przygotowywałam do ósmego numeru magazynu KOCIOŁ (klik), polecam Wam też inne przepisy z tego numeru z wykorzystaniem jeżyn, które są jednym z bohaterów tego pięknego jesiennego wydania. Są babeczki, drożdżówki z kremem jeżynowym, tarta i sernik oraz kilka fajnych deserów – mus z białej czekolady i panna cotta. Są też wśród nich takie perełki jak na przykład: tosty francuskie z sosem jeżynowo-rumowym, grzanki z jeżynami i kozim serem czy sałatka.
SKŁADNIKI:
- ½ kg jeżyn świeżych lub mrożonych
- 1 puszka bardzo mocno schłodzonego mleka kokosowego
- 6 łyżek ksylitolu
- 4 łyżki wiórków kokosowych
- Świeże jeżyny włóż do zamrażarki na przynajmniej 2-3 godziny.
- Zmrożone owoce zmiksuj w malakserze.
- Mleko kokosowe ubij na sztywno. Pod koniec dodaj ksylitol.
- Do mleka daj zmiksowane jeżyny i dokładnie wymieszaj.
- Masę schłódź w maszynie do lodów lub wstaw do zamrażarki i co jakiś czas dokładnie wymieszaj. Wystarczy chłodzić około 30 minut.
- Lody można też schłodzić w specjalnych pojemniczkach z patyczkami
Takie lody jeżynowe podaj posypane uprażonymi wiórkami kokosowymi, podkręci to jeszcze bardziej ich kokosowy smak.
Jeden komentarz
Robiłam niemal identyczne 🙂