Ta przepyszna pasta słonecznikowa to kolejny z przepisów przygotowany przeze mnie do ostatniego numeru Dolnośląskiego Magazynu Kulinarnego Kocioł. W dziale z przepisami na kiełki znajdziecie naprawdę sporo kiełkowych inspiracji. Moje dwa przepisy – na frittatę oraz właśnie tę pastę to tylko dwa spośród jedenastu wspaniałych dań wykonanych na potrzeby Kotła przez jego twórców. Naleśniki, ptysie, smoothie, kulki serowe czy drożdżowe bułeczki… mam nadzieję, że rozbudziłam Waszą ciekawość. Więcej szukajcie w numerze.
SKŁADNIKI – PASTA SŁONECZNIKOWA:
- 200 g kiełków słonecznika
- ½ szklanki ziaren słonecznika
- 1– 2 ząbki czosnku
- 50– 75 g parmezanu
- ¼ szklanki oliwy
- ¼ łyżeczki soli
PRZYGOTOWANIE:
- Wszystkie składniki blendujemy. Ewentulnie doprawiamy większą ilością soli.
- Podajemy bezpośrednio po przygotowaniu z pieczywem, grzankami lub krakersami.
2 komentarze
Prezentuje się bardzo apetycznie i zachęcająco… piękne zdjęcia…
a dziękuję bardzo 🙂