Sorbet malinowy

SORBET MALINOWY

Sorbet

to rodzaj orzeźwiającego mrożonego deseru, robionego z posłodzonej wody z zamrożonymi owocami (najczęściej sokiem lub purée), ewentualnie winem lub likierem. Pochodzenie sorbetu przypisuje się napojowi z Azji (Iran) o nazwie szarbat, robionemu z posłodzonego soku owocowego i wody. Termin “sorbet” pochodzi od tureckiego şerbat lub şerbet, szarbat.

Sorbety często porównuje się do lodów włoskich (w angielskim tego określenia znaczeniu − Italian ice) oraz lodów wodnych, jednak różnią się one doborem i proporcjami składników.

za Wikipedią

Jak obiecałam – kolejny z przepisów na domowe lody. Tym razem lekki sorbet malinowy na bazie świeżych owoców bez cukru, który zastąpiłam fruktozą (teraz używam ksylitolu – dopisek późniejszy) – deser idealny dla cukrzyka oraz tych, którzy liczą kalorie.

Kiedyś miałam okazję jeść deser z musem malinowym podprawionym szampanem, ja do lodów dodałam trochę wytrawnego wina – dla mnie super.

SKŁADNIKI:

  • 40 dkg malin
  • 2-3 łyżki fruktozy ksylitolu
  • 2 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny
  • 4 łyżki czerwonego wytrawnego wina
  1. Maliny zmrozić – ja wstawiłam je na ok. 1,5 godziny do zamrażarki.
  2. Zmiksować wszystkie składniki.
    Można pobawić się w usunięcie pestek, jednak mi one zupełnie nie przeszkadzają. Jednak jeśli – wystarczy zmiksowane maliny przełożyć na gęste sito i je przetrzeć.
  3. Porcjami przekładać do uruchomionej maszyny do lodów.
  4. Dzięki zmrożonym malinom, sorbet gotowy był po kilkunastu minutach.

* nakręcona dietą Montignaca używałam fruktozy zamiast cukru, jednak wszelkie badania potwierdzają, że fruktoza nie jest dobrym wyborem.

Sorbet malinowy
Sorbet malinowy

 

2 komentarze

Dodaj komentarz