Produktem regionalnym w 25 numerze Magazynu KOCIOŁ był solony karmel od mojego ukochanego Kocharza. Ja przygotowałam domowe lody z solonym karmelem. Dodatkowo podrasowałam je masłem orzechowym. Proste i pyszne.
Domowe lody można też przygotować bez użycia specjalnej maszyny. Ważne jest, aby w trakcie mrożenia, regularnie mieszać masę. Zobacz też inne przepisy na desery lodowe.
SKŁADNIKI NA LODY Z SOLONYM KARMELEM:
- 500 ml mocno schłodzonej śmietanki 30-36%
- 4 schłodzone jajka
- 200 g drobnego cukru
- 6 łyżek solonego karmelu
- 6 łyżek masła orzechowego
PRZYGOTOWANIE:
- Skorupki jajek sparz wrzątkiem. Oddziel białka od żółtek.
- W pierwszej misce utrzyj żółtka z czterema łyżkami cukru na puszystą, białą masę.
- W drugiej misce ubij na sztywną pianę białka, a pod koniec dodawaj łyżka po łyżce pozostały cukier.
- W trzeciej misce ubij śmietanę.
- Zawartości wszystkich trzech misek delikatnie połącz najlepiej za pomocą szpatułki.
- Uruchom maszynę do lodów i porcjami dodawaj masę. Po około 40 minutach wyłącz maszynę. Przełóż połowę masy do pojemnika, na wierzchu rozsmaruj po 4 łyżki karmelu i masła orzechowego. Wyłóż resztę masy lodowej, a wierzch udekoruj pozostałym karmelem i masłem orzechowym.
- Wstaw na kilka godzin do zamrażarki.
Jeśli solony karmel jest zbyt gęsty, wystarczy lekko go ogrzać wstawiając słoik do ciepłej wody.