„Wielkanocne mazurki nie wymagały aż tyle zachodu. Przygotowywano je w wielu rodzajach: cygańskie, pomarańczowe, kajmakowe, figowe. Spody wykonywano z kruchego ciasta lub z cieniutkiego opłatka. Przynajmniej jeden z mazurków miał na wierzchu życzenia „Wesołego Alleluja”, wykaligrafowane lukrem wyciśniętym z pergaminowej tutki”.
Fragment z książki „Historia polskiego smaku Kuchnia | Stół | Obyczaje” Mai i Jana Łozińskich.
Jeśli spodobał Ci się przepis na mazurek czekoladowy zobacz również przepis na mazurek kajmakowy – nasz ulubiony.
SKŁADNIKI NA MAZUREK CZEKOLADOWY:
CIASTO:
- 250 g mąki pszennej
- 180 g masła lub margaryny Palma z Kruszwicy (mocno schłodzone)
- 100 g brązowego cukru
- 2 żółtka
- Masło lub margarynę posiekać razem z mąką, cukrem i żółtkami, następnie zagnieść szybko ciasto i rozwałkować.
- Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C, podpiec na jasnozłoty kolor.
MASA CZEKOLADOWA:
- 4 jajka
- 150 g cukru
- 200 g gorzkiej czekolady
- 120 g mąki pszennej
- ½ szklanki rodzynek
- ½ szklanki zmielonych migdałów
- 4 łyżki rumu
- Rodzynki wyłożyć na sitko, przelać wrzątkiem, następnie przełożyć do szklanki, zalać rumem i odstawić.
- Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, lekko przestudzić.
- Jajka utrzeć z cukrem na gładką masę, nadal ucierając dodawać rozpuszczoną, przestudzoną czekoladę oraz mąkę.
- Na koniec dodać zmielone migdały oraz rodzynki.
- Masę wyłożyć na podpieczony spód, następnie wstawić do piekarnika i piec jeszcze 20-25 minut.
POLEWA CZEKOLADOWA:
- 2 łyżki wody
- 3 łyżki cukru
- 50 g masła lub margaryny Palma z Kruszwicy
- 2 łyżki kakao
- Wodę z cukrem zagotować, dodać margarynę, rozpuścić i zestawić z ognia. Od razu dodać kakao i wymieszać do całkowitego połączenia składników. Jeśli nie chcecie robić samodzielnie polewy, można wykorzystać gotową polewę czekoladową.
DO OZDOBIENIA:
Płatki migdałów, żurawina, skórka pomarańczowa, suszone morele, wiórki kokosowe – mazurka ozdobić według dowolnego pomysłu.
Można wykonać jednego dużego mazurka lub kilka mniejszych o dowolnych kształtach.
Przepis powstał do projektu e-book wielkanocny przy współpracy z serwisem zpierwszegotloczenia.pl oraz ZT Kruszwica.
2 komentarze
pyszne musi być ciacho:) zresztą jak każde czekoladowe:D:)
pysznie się zapowiada. u mnie nie piecze się mazurków, ale może się skuszę…